Efter ny skattely-afsløring: IBIS kræver politisk handling nu

panama_d_sasso
De mange lækkede dokumenter stammer fra et firma i Panama.
Foto: D Sasso (Flickr/CC)
Forfatter billede

Søndag aften kl. 20 afslørede DR Dokumentar, hvordan millioner af kroner stadig gemmes i skattely verden over. DR Dokumentar har fået adgang til et globalt læk af en enorm mængde data.

Dokumenterne – de såkaldte Panama Papers – stammer fra et selskab i Panama, der hjælper rigmænd, sportsfolk og kriminelle med at gemme penge gennem skattelykonstruktioner i et af verdens mest lukkede skattely.

Se DR-dokumentaren her

I dokumenterne findes hundredvis af danskere og danske selskaber. De benytter lokale stråmænd til på papiret at stå i spidsen for et selskab, en fond eller en trust. Men den reelle ejer af selskabet, hvis navn for eksempel de danske skattemyndigheder ikke har adgang til, har stadig den egentlige magt over midlerne.

Putins venner og Messis fodboldmillioner

Dokumenterne afslører blandt andet også, at venner og forretningsforbindelser til den russiske præsident, Vladimir Putin, har flyttet mere end 13 milliarder kroner rundt i verden ved hjælp af banker og hemmelige selskaber, skriver DR.

Også fodboldstjernen Lionel Messi er et af de mange kendte navne i dokumenterne. Han har sammen med sin far etableret et selskab i skattely.

Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ, som sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og mere end 100 andre medier fra hele verden, herunder DR Dokumentar, har gennemgået de mange dokumenter, der er blevet lækket, skriver DR Nyheder.

IBIS kræver politisk handling

Oxfam og IBIS har tidligere dokumenteret, hvordan 7.600 milliarder dollars i er gemt skattely verden over. 30 procent af de rigeste afrikaneres formue, cirka 500 milliarder dollars, er blandt andet gemt af vejen i udlandet. Det betyder 14 milliarder dollars i manglende skatteindtægter i Afrika om året.

Skatteunddragelse efterlader med andre ord store huller i de offentlige budgetter og forhindrer de enkelte lande i at få de nødvendige skatteindtægter, der kan gøre underværker for at udrydde fattigdom og sikre en lige adgang til skolegang og uddannelse for alle.

Læs mere hos IBIS

”Det er rystende at se velrenommerede danske og udenlandske banker hjælpe med, at der bliver skjult formuer i skattely, særligt når det også rammer udviklingslandene, hvor skatteindtægter er nødvendige for at få børn i skole og for at få skabt vækst og udvikling. Hver gang, der er én, der gemmer penge i skattely, er der en skole, der ikke bliver bygget og et barn, der ikke får en uddannelse,” siger Lars Koch, der er international chef i IBIS, i en pressemeddelelse søndag aften.

IBIS kræver politisk handling nu. Det er nødvendigt – og det er muligt.

”Vi er nødt til at sætte en stopper for skattely. Vi kræver gennemsigtighed i hvem, der ejer selskaberne – og vi kræver offentligt tilgængelige regnskaber. Der skal være en automatisk udveksling af skatteinformationer mellem landene – og særligt skal det sikres, at udviklingslandene har adgang til de informationer,” siger Lars Koch.

“Skattely skal sortlistes. Hvis EU, USA og andre rige lande boykotter de lande, der gør det muligt med skattely og som ikke vil samarbejde, kan vi sparke dørene ind til skattelyene i morgen. Det er udelukkende et spørgsmål om politisk vilje og folkeligt pres”.

Se dokumentaren på DR’s hjemmeside