Egypten: Hemmelige dokumenter dukket op

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Da sikkerhedstjenestens domicil i marts 2011 var blevet stormet af tusinder af aktivister, som ville redde de hemmelige dokumenter samlet under Mubaraks styre fra ødelæggelse, greb militæret ind og beslaglagde, hvad der var tilbage.

Det forlød dengang, at der ville blive indledt en officiel undersøgelse af det hemmelige politis metoder og at arkivmaterialet ville indgå, men endnu i dag, mere end et år efter aktionen, er der intet sket.

Nogle af dokumenterne er dog dukket frem, fortæller BBC. Blandt andre er den 71-årige journalist Mohammed Abdul Hakim Diab, der var i selvvalgt eksil i Storbritannien indtil Mubaraks fald, kommet i besiddelse af hemmelige akter på sin egen person.

Han opdagede da, at han, da han for 40 år siden var leder af en socialistisk ung-domsorganisation, var blevet overvåget af politiet. I hans 25 siders arkivmappe står bl.a., at han havde fået våbentræning i det sydlige Libanon.

Diab siger til BBC, at han aldrig har været i Libanon og ikke kan skyde. Ifølge Hossam Bahgat, fra det egyptiske initiativ for personlige rettigheder, er det vigtgt, at de hemmelige arkiver åbnes.

”We cannot undo the damage without knowing how it was inflicted.” Han mener, at Egypten var blevet en klassisk politistat, hvor siikkerhedssystemet styrede hver lille detalje i borgernes liv.