Egypten og Bhutan udfases af Danida-kredsen

Redaktionen

VK-regeringen reducerer igen antallet af u-lande, som modtager særligt meget dansk bistand. Egypten og Bhutan ryger ud over nogle år, skriver Politiken tirsdag.

Det fremgår af den nye plan for Danidas arbejde med overskriften “Regeringens bud på nye prioriteter for dansk udviklingsbistand 2004-2008”, som udenrigsminister Per Stig Møller (K) var kaldt i samråd om mandag i Folketingets udenrigsudvalg. Ifølge planen udfases støtten til Bhutan i Asien og Egypten i Mellemøsten over nogle år, og deres status som programsamarbejdsland fratages dem.

For Bhutans vedkommende har udviklingen været så gunstig, at landet om nogle år skønnes at kunne klare sig uden dansk bistand. I Egyptens tilfælde udfases støtten derimod, fordi der ikke har været “tilstrækkelig fremdrift på reformområdet”, som det siges i regeringens plan.

Dermed har VK-regeringen siden sin tiltræden i november 2001 reduceret listen over programsamarbejdslande fra 18 til 13. De resterende 13 vil så være Bolivia og Nicaragua i Latinamerika, Benin, Burkina Faso, Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania, Uganda og Zambia, alle i Afrika syd for Sahara og endelig Bangladesh, Nepal og Vietnam i Asien.

Ud er tidligere røget de afrikanske lande Eritrea, Malawi og Zimbabwe – det skete nærmest fra den ene dag til den anden.