EKF sætter nye forretninger til Iran på standby

hamed-saber
Modarres Highway i Tehran, Iran.
Foto: CC BY Hamed Saber
Forfatter billede

Forventningerne til eksportpotentialet var store, da der i 2015 blev indgået en atomaftale mellem det internationale samfund og Iran.

Ti års sanktioner mod det olierige land blev suspenderet af USA, EU og FN, og den danske eksport til Iran steg betragteligt umiddelbart efter. For Iran udviste stor appetit på danske kvalitetsvarer inden for bl.a. medicinal, vindenergi, pumper, fødevareindustrien og meget andet.

Det fremgår af pressemeddelelsen fra EKF. EKF Danmarks Eksportkredit er en statsejet finansiel virksomhed. EKF udsteder lån, kautioner og garantier, der gør “det attraktivt for kunder i udlandet at købe danske varer og muligt for danske eksportvirksomheder at få finansieret deres vækstplaner”.

USA valgte dog at opretholde en del af sanktionerne mod Iran og havde en ’kattelem’ i aftalen, der betød, at den amerikanske præsident skulle gencertificere aftalen fire gange om året samt forlænge suspenderingen af sanktionerne tre gange årligt.
 
Det har siden valget af Trump skabt stor usikkerhed omkring handlen med Iran – ikke mindst i banksektoren, og det er den kattelem, Trump nu har valgt at benytte sig af til at træde ud af den aftalen, som Trump har kaldt ’den værste aftale nogensinde’.
Den amerikanske præsident har erklæret, at han nu vil sørge for, at der bliver indført ’det højeste niveau af økonomiske sanktioner’.
 
Hvad det præcis indebærer, og hvordan det eventuelt kan eller vil ramme danske virksomheder, der handler med både Iran og USA, er uklart. For Trumps administration er endnu ikke kommet med yderligere oplysninger.

Faktum er dog, at der i atomaftalen er indbygget en præmis, der betyder, at amerikanerne først kan genindføre sanktionerne med 90-180 dages forsinkelse, hvilket kan give mulighed for, at allerede indgåede kontrakter kan gennemføres, inden sanktionerne træder i kraft.
 
Men i værste tilfælde kan de amerikanske sanktioner betyde, at danske virksomheder risikerer at blive underlagt sanktioner i USA, hvis amerikanerne vælger at indføre ’ekstra-territoriale’ sanktioner. Det er sanktioner, der har til hensigt at straffe de virksomheder og banker uden for USA, der fortsat vælger at handle med Iran.
 
Det sker til trods for at både EU, FN, Kina og Rusland ikke mener, at Iran på nogen måde har brudt med betingelserne i aftalen, og derfor opretholder aftalen med Iran.
 
EKF har på den baggrund valgt foreløbig at sætte udstedelse af nye garantier til danske banker og virksomheder på standby, til det bliver klart, hvad konsekvenserne af den amerikanske enegang bliver.

EKF om EKF

I 2017 bidrog EKF til at skabe og fastholde ca. 8.000 arbejdspladser og øge Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) med 6 mia. kr. Derudover overfører EKF mere end en milliard kroner af sit overskud til staten i de kommende år.

Nøgletal for 2017

  • Nyudstedelser: 11,5 mia. kr.
  • Overskud: 598 mio. kr. 
  • (heraf overføres 140 mio. kr. til staten)
  • Samlet portefølje: 71,0 mia. kr.