I Iraks hovedstad Bagdad har temperaturen været 43 grader eller højere hver dag i to måneder, ti til tyve grader højere end normalt. Det har en lammende effekt på hele Iraks økonomi, melder The Washington Post.
Flere steder er ansatte i den Irakiske oliebranche blevet bedt om, ikke at møde op på arbejde på grund af uudholdelige arbejdsforhold. Over hele landet oplever man strømafbrud, ofte i over tolv timer ad gangen. Den Irakiske regering har erklæret flere tvungne feriedage for offentlig ansatte. Få butikker holder åbent. »Det er enten at svede på arbejde eller sulte derhjemme,« fortæller en frugtsælger til The Washington Post
Varmen rammer de svage
I følge lederen af forskningsgruppen Miljø og Samfund i Udviklingslande ved Københavns Universitet, professor Ole Mertz, rammer hedebølger typisk den svageste del af befolkningen. »Fattige rammes [typisk] hårdere, da de ikke har råd til air condition og kan have dårlig adgang til vand,«.
Samtidig meldes der om visne afgrøder over hele landet, der kan gøre situationen endnu værre. »Hvis hedebølgen følges af tørke rammes landbefolkningen også hårdt, hvis høstudbytter reduceres eller høsten helt slår fejl – og det kan så også ramme bybefolkningen, da fødevarepriserne typisk vil stige,» forklarer Ole Mertz.
Der rapporteres om protester flere steder i Irak, hvor befolkningen kræver at regeringen gør mere for at afhjælpe situationen. I følge Ole Mertz kan det være lettere sagt end gjort i lande med stor fattigdom, især hvis der er uroligheder i forvejen.
»På længere sigt er den bedste tilpasning til varmere klima fornuftige og velisolerede boliger til alle, god vandforsyning og et godt sundhedsvæsen. Alt dette er i virkeligheden en del af et generelt behov for udvikling, som typisk er det bedste værn mod klimaforandringer og ekstremt vejr,« siger Mertz.
Skyldes klimaændringer
Iraks meteorologiske institut siger, at de har registreret en fordobling i antallet af dage med temperaturer over 45 grader i løbet af de senere år. Det er i tråd med klimamodellers forudsigelser, der forventer både hyppigere og mere ekstreme hedebølger i Mellemøsten og det nordlige Afrika.
En kombination mellem høje temperaturer og høj luftfugtighed kan true hele den menneskelige eksistens i området rundt den Persiske Bugt mod slutningen af det nuværende århundrede. Det siger en artikel publiceret i det videnskabelige tidsskrift Natural Climate Change i oktober.
The Washington Post påpeger også, at klimaudviklingen i Mellemøsten skal ses i lys af en voldsom befolkningsvækst. Bare i Irak forventes den nuværende befolkning på 33 millioner at være fordoblet inden 2050. Det vil give et yderligere pres på landets fremtidige vandforsyning og fødevareproduktion.