Et år efter, at store demonstrationer brød ud mod præsident Daniel Ortegas styre i Nicaragua, er omkring 62.000 mennesker flygtet fra politiske uroligheder i landet.
Det oplyser FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, i en meddelelse tirsdag.
Langt størstedelen, omkring 55.000, har søgt tilflugt i Costa Rica. Omkring halvdelen er ved at få behandlet deres asylsager, mens den øvrige halvdel fortsat venter på, at deres anmodninger bliver formelt registreret i det overbelastede asylsystem.
Mange af de flygtede – journalister, aktivister, læger og oppositionsmedlemmer – har fundet vej til Costa Rica ad mindre veje for at undgå at blive anholdt.
”Ofte er de gået flere timer gennem uvejsomt terræn, hvor de har været udsat for høje temperaturer, høj luftfugtighed og risikoen for malaria. I første omgang var det mest voksne, der krydsede grænsen, men nu flygter også familier, heriblandt mange børn,” siger UNHCR’s talskvinde, Liz Throssell, i en pressemeddelelse.
Uden en politisk løsning vil folk fortsat flygte
Siden demonstrationerne mod Ortegas styre begyndte den 18. april sidste år, er et sted mellem 325 og 535 mennesker blevet dræbt.
Ortega har stadig et jerngreb om magten, men han regerer et land, der er på vej mod en politisk og økonomisk nedsmeltning, skriver den britiske avis The Guardian i en status.
Både FN’s menneskerettighedskontor og Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) har udtrykt bekymring over forværringen i den menneskeretslige situation i Nicaragua siden april 2018. Begge organisationer har meldt om alvorlige overgreb mod de demonstranter, der har deltaget i protesterne mod regeringen, og mod eksempelvis læger, der har hjulpet demonstranterne.
”Uden en politisk løsning på krisen i Nicaragua vil folk sandsynligvis fortsætte med at flygte,” siger UNHCR’s talskvinde.
Hun tilføjer, at asylansøgerne i Costa Rica har brug for hjælp, så de ikke er nødsaget til at tage stærkt underbetalt arbejde for at betale for mad og husleje.