Nik Bredholt
Nik Bredholt (f. 1966) er Sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam).
Han har arbejdet med udvikling og nødhjælp de sidste 23 år, hvoraf de 13 er blevet tilbragt i udlandet med bopæl i Rom som Nødhjælpskoordinator for Caritas Internationalis, i Nairobi som Regional Nødhjælpskoordinator for CAFOD, og i London, som leder af nødhjælpskontoret i CAFOD.
Han har været Programchef i Danmission og derefter udsendt som Regionsleder i Afrika også for Danmission, og er aktiv i debatten om dialogarbejdet og religions rolle i samfundet.
Den nye ledende biskop for den Lutherske kirke, Rev. Frederick Shoo, sagde i sin indtrædelsestale forrige søndag, at situationen på Zanzibar med et kontroversielt forestående om-valg ødelægger Tanzanias omdømme og skaber unødvendig spænding blandt folk.
Der var en del politikere tilstede, og måske var der nogen, der lyttede, for nu har regeringen udtrykt ønske om at fortsætte dialogen med oppositionen. Måske kan valget alligevel bliver aflyst! Så længe der er dialog, er der en chance for at finde en løsning i mindelighed.
Presset er enormt på alle. Naturligvis mest hvad angår de involverede politikere, men også almindelige mennesker. Der er hade-meddelelser i omløb på Zanzibar, og mindre angreb på særlig oppositionens folk har fundet sted. Enhver tale om situationen er blevet svær, og vil kunne fortolkes ind i den politiske konflikt.
Intern muslimsk splittelse
Splittelsen har også taget en religiøs dimension. Hvor der på et tidspunkt var frygt for, at valget sidste år kunne få den kristen – muslimske balancegang i sving, så er det klart nu, at det forestående om-valg på Zanzibar, allerede har sat den interne muslimske samhørighed på en alvorlig prøve.
Den muslimske fællesorganisation i Tanzania, Bagwata, har meddelt, at den støtter gentagelsen af valget. Organisationen har også meddelt, at den fængslede leder af Uamsho, ligeledes støtter et om-valg.
Uamsho er en radikal ungdomsbevægelse, der bl.a. har talt for en ophævelse af unionen mellem Zanzibar og hovedlandet, og som blev kædet sammen med flere angreb på både muslimer og kristne i årene 2012-2013. Bevægelsen blev derefter forbudt og lederne fængslet.Sammenslutningen af Imamer fra Zanzibar (Jumaza), har på det kraftigste afvist, at den fængslede Uamsho leder skulle have udtrykt støtte til et om-valg. Den fængslede, er nemlig også deres leder.
Anbefaling om ikke at stemme
Hvor Bagwata er en semi-statslig struktur, der dækker hele landet, er Jumaza fri af regeringen og har en bred folkelig forankring på Zanzibar. Jumaza har allerede offentligt taget afstand fra valget den 20. marts og anbefalet folk ikke at stemme.
Nu er Uamsho i vækst. Mange oplever det sådan, at demokratiet har fejlet. Holdningen er, at retfærdighed får man ikke igennem et demokratisk valg.
Det politiske kaos som om-valget har medført, taler direkte ind i de radikales tankegang, og det er nok den største fare ved hele miseren. Zanzibar har ikke brug for radikale bevægelser, der også næres af, at de religiøse autoriteter ikke er til at stole på. De unge kan gennemskue det og vil reagerer i mod det.
Brevet til paven
Om-valget har også givet anledning til mødepunkter på tværs af religiøse skel. Oppositionens kandidat, Maalim Seif, har i et brev til Vatikanet bedt Pave Frans intervenere.
Der er givetvis tale om et brev, som han har skrevet til mange lande, men netop en henvendelse til Vatikanet kan have flere formål. Dels at lægge pres på den katolsk præsident, Magufuli, dels at lade verden vide, at han har gjort sit bedste, og at han selv som muslim i et overvældende muslimsk land, er gået så langt som at appellerer til kristne ledere, for en fredelig løsning på konflikten. Da brevet kom frem i pressen, vakte det en del spekulation.
Maalim Seif bliver ved med at kalde på besindighed hos oppositionens tilhængere. Med den holdning vil det være svært for regeringspartiet og de udenlandske ambassader at kalde ham for terrorist, hvis hans tilhængere alligevel tyr til vold.
Det er kun en aflysning af de planlagte om-valg, der kan spare Zanzibar fra en række udfordringer. Biskop Shoo er ikke den eneste, der er bange, og det er ikke kun Tanzanias omdømme, der er i spil. Det er også de mange almindelige mennesker, der bor på Zanzibar, og deres trivsel, som er i fare.