Et udpluk af årets julegaver til trængende ude i verden

minefri
Et gavekort på "minefri jord" betaler for rydningen af 10 kvardratmeter jord.
Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Forfatter billede

Humanitære NGOer og miljøorganisationer står klar med nye bud på julegaver, der både kan sprede glæde hos den danske modtager og modtageren i verdens brændpunkter.

Gør-det-selv regnskov

Via “Verdens Skove” kan du give en julegave til både regnskoven og planteglade venner. Miljøorganisationen har ladet sig inspirere af urban gardening-tendensen og tilbyder i år et gør-det-selv-kit til at dyrke sin egen, dekorative mini-regnskov til stuen.

Regnskovs-kittet fås i tre størrelser og indeholder frø, jord, spirepotter og vejledning. Frøene bliver til smukke, tropiske planter som eksempelvis kæmpepassionsblomst.

Overskuddet går til Verdens Skoves arbejde med at bevare regnskoven i Latinamerika, som er under stort pres. Hvert år forsvinder der regnskov på størrelse med tre gange Danmarks areal, til stor skade for mennesker, natur og klima.

Pris: Fra 250 kr.

www.shop.verdensskove.org

Julevarme til børn i nød

I år sætter UNICEF Danmark fokus på to verdensgaver til børn i nød. Gaverne indeholder varme tæpper til børn, der fryser i vinterkulden, og beriget mælk og nærende jordnøddepuré til børn, der ikke får den mad, de har brug for, og derfor er blevet underernærede.

For 104 kroner kan man give to varme tæpper til børn, der har mistet alt, ved at sms’e VARM til 1919.

Eller man kan sende en hel jule-nødhjælpspakke, der består af et varmt tæppe, 11 poser beriget mælk og 11 poser nærende jordnøddepuré til behandling af underernærede børn.

Pakken koster 150 kroner, og kan købes ved at sms’e JULEGAVE til 1919.

Pris: 104 kroner / 150 kroner

www.unicef.dk

Hjælp en flygtning til jul

Siden Folkekirkens Nødhjælp lancerede kampagnen ’Giv en ged’ i 2006, er gaveudvalget vokset. I dag kan der ud over geder doneres skolebænke, høns, et lægeudvalget og meget andet.

Som noget nyt sælges der i år overlevelsespakker til syriske flygtninge. Pakkerne hjælper flygtninge i nærområderne og indeholder bl.a. varmt tøj, mulighed for tag over hovedet samt mad og hygiejneartikler.

Pris: En lille pakke koster 90 kr. En stor overlevelsespakke koster 360 kr.

www.givenged.dk

En fødselsattest

BØRNEfonden opfordrer til, at man giver et barn en fødselsattest i julegave.

I Benin og Malis landområder mangler mange børn en fødselsattest og anerkendes derfor i mange sammenhænge ikke som medlemmer af samfundet.

De holdes ude fra helt almindelige serviceydelser, nægtes grundlæggende rettigheder og er langt mere udsatte over for udnyttelse og misbrug.

Uden en fødselsattest kan man f.eks. ikke tage sin afgangseksamen, ikke åbne en bankkonto og man har ikke stemmeret. Hvis et barn forsvinder, er det svært for forældre at anmelde det, da man ikke kan bevise barnets eksistens.

Pris: 100 kr.

www.bornefonden.dk

Adopter en orangutang

Dyre-elskere kan via organisationen Red Orangutangen give en støtte-adoption af en orangutang i julegave.

Med en tre måneders julegaveadoption af orangutang-ungen Meryl får modtageren mulighed for at følge Meryl eller en af de andre unger i tre måneder, og så vedlægger Red Orangutangen en bamse eller Lone Dröscher-Nielsen’s bog ”Kvinden med aberne”.

Gaveadoptionen vil hjælpe Red Orangutangens arbejde med at redde den udrydningstruede orangutang på Borneo.

Pris: 300 kr.

www.redorangutangen.dk

Hvert minut tæller

Hos Læger uden Grænser (MSF) kan man bl.a. købe et specialdesignet armbåndsur fra House of Excellence. Tid er altafgørende hos MSF, der hver dag døgnet rundt arbejder på at redde menneskeliv i verdens brændpunkter.

Med et af urene kan man holde styr på egen tid og samtidig bidrage til, at hjælpen når frem i tide. Der er både dame- og herremodeller, samt et juniorur.

Urene fås i forskellige farver, materialer, design og priser. Hele overskuddet går til Læger uden Grænsers arbejde.

Pris: Fra 495 kr.

www.shop.msf.dk

En sikker fødsel

Et Mama Kit fra Sex og Samfund indeholder alt, hvad der skal bruges til at gennemføre en sikker og sanitær fødsel:

Plastikhandsker til jordemoderen, barberblade til at skære navlestrengen over, sæbe, gazebind, hygiejnebind, bomuld, plasticunderlag til at ligge på og en suge-pipette til at rense babyens luftveje med.

Mange kvinder har ikke råd til at købe det, og derfor føder de under usikre forhold.

Pris: 199 kroner

www.sexogsamfund.dk/gave

Yderligere oplysninger hos:

Christina Pedersen, journalist, Folkekirkens Nødhjælp

Tlf: 20 32 29 38 og e-mail: [email protected]