EU overvejer at sende Frontex til Senegal for at stoppe migrantrute til De kanariske øer

En gruppe på 200 nødstedte migranter er blevet reddet i land og ses her ved ankomsten til havnen i Gran Tarajal på Fuerteventura, der er en af De kanariske øer, den 2. februar 2022. Gruppen, der også talte otte mindreårige, sejlede i fire små både.


Foto: Europa Press via Getty Images
Gerd Kieffer

1. marts 2022

Mens EU har haft fokus på at stemme op for migrationsstrømme over Middelhavet, har afrikanske migranter og flygtninge fundet andre veje ind i fort Europa. De sidste år har ruten via De kanariske øer således vundet frem.

Mens der i 2019 ankom blot 2.658 migranter, var det tal i 2021 hele 22.310. Det viser en optælling, Globalnyt har lavet baseret på tal fra EU’s grænseagentur, Frontex. Tendensen ser ud til at fortsætte i år med 3.007 ankomster i januar.

Ankomster på De kanariske øer efter nationalitet

201620172018201920202021
Marokko9410690294911.7597.561
Afrika syd for Sahara0001.70910.62014.749
I alt941069022.65822.37922.310
Kilde: Frontex

Stigningen i ankomster har også ført til en stigning i antallet af dødsfald på ruten, der kaldes Atlanterhavsruten. Den spanske ngo Caminando Fronteras – der på dansk betyder ”vandrende grænser” – kunne først i januar oplyse, at 4.016 migranter døde eller forsvandt i løbet af 2021 på deres vej mod De kanariske øer.

Travlheden på Atlanterhavsruten har fået EU til at foreslå at sende bevogtning og droner fra unionens grænseagentur Frontex til Senegal, hvor en stor del af migranterne rejser ud fra, selvom det vestafrikanske land ligger 1.500 kilometer, svarende til otte dages rejse, fra De kanariske øer. Andre udrejsepunkter er det sydlige Marokko og Vestsahara.

Bliver Senegal og EU enige om en aftale, ville det være første gang, at Frontex sendes til et land uden for Europa – og ”første gang, at vi har et sådant samarbejde med et afrikansk land”, som Ylva Johansson, EU-kommissær for interne anliggender, udtrykte det ifølge EU Observer.

Migranter vil søge andre ruter

I en reaktion på nyheden påpeger menneskerettighedsorganisationen Euro-Med Monitor, hvordan EU omhyggeligt bruger betegnelsen ”samarbejde”, snarere end at sige det, som det er: ”En ny og strammere strategi for at dæmme op for migration, tvungne hjemsendelser og eksternalisering af grænser”.

Organisationen mener, at EU gennem sit forslag udstiller sin manglende forståelse for effekt og årsager i forbindelse med migration. Stigningen i aktiviteten på Atlanterhavsruten er netop sket som følge af øget patruljering og overvågning af ruterne over Middelhavet, så selvom EU fremlægger sit forslag som et ønske om at bremse menneskesmugling og forhindre dødsfald, vil det modsatte være tilfældet.

”Planen om at sende Frontex-bevogtning til Senegal for at stoppe migrantafrejser vil blot endnu engang føre til, at migrationsruter og menneskehandel flytter et andet sted hen – hver gang, det sker, er det på en farligere og mere usikker måde,” siger Michela Pugliese, migrations- og asylforsker hos Euro-Med Monitor.

Det store spørgsmål er, om Senegal vil indgå en aftale og acceptere Frontex’ tilstedeværelse. For afrikanske lande har migrationsspørgsmålet længe drejet sig om at få EU til at åbne op for mere lovlig migration mellem de to kontinenter.

På det nyligt overståede topmøde mellem EU og AU, Den Afrikanske Union, var netop migration en knast i forhandlingerne, som de to unioner da heller ikke kunne nå til enighed om.

Læs også: Topmøde mellem EU og Afrika: Der kommer en god løsning til foråret