EU-parlament splittet om konfliktmineraler

En minearbejder i DRCongo, hvor der udvindes wolframit og cassiterit.


Foto: Julien Harneis/Creative Commons
Forfatter billede

EU-parlamentet har i denne uge diskuteret et forslag om, at visse europæiske virksomheder som raffinaderier og smelteværk, der handler med konfliktmineraler, skal certificeres af EU.

Men for andre virksomheder som eksempelvis producenter af mobiltelefoner, skal certificeringen være frivillig, skriver det svenske magasin OmVärlden.

Militser og kriminelle bander i blandt andet DRCongo, Den Centralafrikanske Republik og Colombia er finansieret af handel med blandt andet guld- og ædelmetaller, og denne handel er med til at holde væbnede konflikter i gang.

De omstridte såkaldte konfliktmineraler bruges i en lang række varer, blandt andet i mobiltelefoner, fjernsyn, bærbare computere og elektriske tandbørster.

I EU har man gennem noget tid diskuteret, hvordan man kan sikre sig mod, at virksomhederne køber konfliktmineraler og dermed støtter de væbnede grupper.

”Handel med råvarer fra konfliktregioner er et stort problem,” siger Christoffer Fjellner, medlem af EU-parlamentet for det svenske parti Moderaterna og medlem af parlamentets udvalg for international handel.

”Nu har vi for første gang et værktøj inden for EU til at gøre en indsats over for det,” siger han til OmVärlden.

Men for europæiske virksomheder som ikke er enten smelteværk eller raffinaderier, er det frivillligt, om man vil benytte sig af certificeringen.

Det vækker kritik på venstrefløjen i EU-parlamentet, hvor partierne mener, at alle virksomheder skal kunne bevise, hvor deres råvarer kommer fra.

Læs mere hos OmVärlden