Fredensborg var en af de danske forter, hvorfra der blev udskibet afrikanske slaver til de europæiske kolonier i Caribien og Amerika. Fortets ruiner, som de tog sig ud i 1965, beskrives af forfatteren Thorkild Hansen i bogen “Slavernes kyst”.
Udstillingen er utraditionel i den forstand, at den handler mere om udgravningsprocessen og knap så meget om udgravningens resultater. Under arbejdet med udgravningen havde holdets danske og ghanesiske deltagere rig mulighed for at diskutere arbejdet og deres vage fælles fortid, fortæller antropolog Nathalia Brichet, der er en af folkene bag udstillingen.
Diskussionerne handlede blandt andet om den historie, som de bogstavelig talt var i færd med at grave sig ned i er relevant for nutiden og om nogen i dag har skylden for de overgreb, der blev begået i slavehandlens forskellige led.
På udstillingen beskrives disse diskussioner og de besøgende inviteres til at skrive deres holdninger til spørgsmålene på små sedler, som indgår i udstillingen.
Det er tre af de danske deltagere i udgravningen, specialestuderende på arkæologi Hanne Hjetting og Laurine Albris samt antropolog Nathalia Brichet, der er Ph.d-studerende ved Nationalmuseet og Københavns Universitet, der står for udstillingen på Nationalmuseet.
De har fået hjælp af nogle af de studerende fra Ghana ligesom Hanne Hjetting og Laurine Albris i juni i år var i Ghanas hovedstad, Accra, for at hjælpe med at sætte en lignende udstilling op på Ghanas nationalmuseum.
Udgravningen var et led i uddannelsen af ghanesiske arkæologer. Der deltog således 16 ghanesiske arkæologistuderende i arbejdet, der blev ledet af professor Klavs Randsborg fra Københavns Universitet.
Udstillingen kan ses frem til og med søndag den 3. oktober.
Se også http://www.danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/den-danske-koloni-paa-guldkysten