Fendika – koncert eller danseshow?

Forfatter billede

Anmeldelse af Morten Ranum, U-landsnyt.dk

Lørdag aften i Global til koncert med etiopiske Fendika og warm-up med medlemmer af hollandske The Ex. Måske et lidt umage par, men der var fuld gang i festen, som sluttede med store dele af den etiopiske del af publikum på scenen.

Det lille spillested Global på Nørrebro ligger gemt i baggården ved Verdenskulturcentret, og hvis du ikke ved at det er der, finder du det måske ikke, men der hænger et rødglødende banner på muren.

Kom endelig ikke for tidligt, med mindre du gerne vil sidde ensom i et tomt lokale.

Lidt over kl. 22.00 er Global fyldt med en skøn blanding af herboende etiopere og andre afrikanere i diaspora, garvede danske musikere med forkærlighed for musik fra rundt omkring i verden & unge som gamle med passion for det afrikanske kontinent som sikkert alle har været på adskillige volunteer-ophold i den tredje verden eller været udstationeret mindst én gang.

Alle synes at have en meget bevidst grund til at være her.

Dansefest

Dette er ikke en koncert, men i bedste afrikanske stil et show. Her er lige dele sang, musik, dans og opvisning af etiopisk tøj. Dansen står meget centralt – noget den etiopiske del af publikum forstår til fulde.

Atmosfæren lige foran scenen og på scenen minder mig om utallige koncerter, show og fester på etiopiske restauranter i Kampala og Nairobi (jeg har endnu Addis til gode). Det er en fest – og til fester skal der danses. Helst i mange timer i træk.

Kun gennem dansen kan musikken rigtige opleves. I kontrast til meget europæisk musik. Fendika kan med europæiske øjne forekomme lidt ensformig i længden med den gentagende opvisning af dans, klædedragter og rekvisitter.

Fendika er et godt eksempel på typiske elementer i etiopisk musik tradition. Lyt fx til den meget karakteristiske sang. Videoerne her er ikke fra koncerten i Global, men de giver et indtryk af hvordan det var lørdag aften.

[video: http://youtu.be/-Ponf_bWX7o]

Nardos Tesfaw, sanger i Fendika til koncerten i Global
[video: http://youtu.be/RCytbq4xf-Y]

Warm-up

Hollandske The Ex har været i Etiopien flere gange. De er tydeligvis inspireret af etiopisk musikalsk tradition. Samtidig er deres egen musik eksplicit europæisk, som 2 af bandets medlemmer optræder med. Den ene mindede lidt om en entusiastisk dreng, der havde set fyrværkeri for første gang. Arnold de Boer fortalte at han kommer fra Frisland, hvor han var voksen op med salt som det eneste krydderi. Derfor har mødet med det etiopiske køkken været som en eksplosion.

Arnold de Boer, The ex, Global lørdag den 22/2-2014

Den anden, Terrie Hessel, opfører sig langt mere indadvendt.

Terrie Hessel fra The Ex i Global. Han varmer scenen op til etiopiske Fendika.

Han koncentrerer sig intenst om sit instrument. Som anden Hendrix river, flår og slider han strengene til blods. Ikke en eneste gang kigger han på publikum. Uden intro-duktion. Ligeså neutral som han ankom, forsvinder han igen. Vi trækkes ind i musikken af hænder som opvarmer strenge til bristepunktet.

[video: http://youtu.be/ENt9nq5g6d4]

Fendika og The Ex optrådte ikke samtidig på scene til koncerten i Global, men det gør de ved andre lejligheder, som fx her i Lyon. Det giver et indtryk af forskellene mellem europæisk musik og etiopisk musik – det lader til at være svært at forbinde. Måske derfor indretter etioperne sig på deres hollandske venner?

Koncert: FENDIKA
Warm-up: The Ex
Global, Nørre Allé, Nørrebro, København
Lørdag 22.februar 2014 kl. 22.00