Film: ”Jeg vil være normal”

Forfatter billede

Anmeldelse af Morten Ranum, U-landsnyt.dk

Meget stærk og kras film om pigebander i Paris.  Victory tager imod slag, rejser sig op og kæmper for at kunne være sin egen kvinde. Men ikke uden konsekvenser og dybe sår på kroppen.

Victory, eller Marieme (filmens hovedperson), sidder i filmens begyndelse overfor læreren på skolen og insisterer på at hun må i gymnasiet. Hun får at vide, at det kan der ikke blive tale om grund af hendes alt for dårlige karakterer. I desperation udbryder hun, at hun bare gerne vil være normal; som alle andre.

Herefter kaster hun sig i armene på en pigebande. Vi befinder os i Paris’ rå forstæder immigrantmiljøer. De slås mod andre bander, stjæler på gaden og i butikker. Og er forbundet med hårdere kriminelle miljøer, men har også de samme drømme, som alle andre piger har.

Popmusik, lækkert tøj og veninder

Bandepigerne råber og skriger. De slås. Kæmper. På gaden hersker en rå brutalitet, og kampen for overlevelser bliver også kæmpet i fysiske slagsmål.

Ind imellem finder de et særligt frirum på et hotelværelse købt for penge de har stjålet på gaden fra dem de formår at afpresse. På hotelværelset er deres liv for en stund som alle andre pigers. De klæder sig på i smart tøj, lægger make-up, danser til popmusik, griner sammen, drikker dårlig sprut blandet med cola og falder i søvn. Herefter stopper enhver lighed, og de er tilbage på gaden.

Filmisk smukt, dystre toner og magnetisk fotografering

Det siges, at livet er for kort til franske film. Men hvis der hentydes til film som Girlhood, så spilder jeg meget gerne hele livet kun på det.

Billederne er ind imellem en hypnotisk besættelse. Nærbilleder af sammenhold, modgang, glæde, kærlighed og vold. En fortælling om venskab og identitet. Om forræderi, aggression og frygt.

Mod filmens slutning står Victory med ryggen mod muren, og på grænsen af sammenbrud synker hun krampagtigt og brutalt de næste tårer og kæmper for at sætte det ene ben foran det andet for at komme videre i kampen for at opnå et bedre liv.

 

[video: http://youtu.be/19Gd9J-c8pU]

 

GIRLHOOD
En film af Céline Sciamma

Empire Bio
Guldbergsgade 29F
2200 København
Mere info: www.empirebio.dk

Premiere: 4. december 2014

Filmen vises i øvrigt i en række biografer landet over i København, Ishøj, Aarhus, Aalborg og Kolding