Revolutionslignende demonstrationer i Libanon:
Læs tidligere artikler om udviklingen i Libanon her:
19.10.19: Tredje dag med demonstrationer: Libanon brænder af vrede og håb
18.10.19: WhatsApp-afgift blev dråben, der fik bægeret til at flyde over i Libanon
01.10.19: Polititæsk og brændende dæk under økonomiske demonstrationer i Libanon
(BEIRUT, Globalnyt:) De landsdækkende demonstrationer i Libanon fortsatte søndag for fjerde dag med og regulære politiske omvæltninger. Sent lørdag aften meddelte fire af regeringens 30 ministre, at de ønsker at trække sig tilbage.
Hvis mere end en tredjedel af regeringen trækker sig, det vil sige yderligere syv ministre er regeringen væltet ifølge libanesisk parlamentslov. Og uret tæller ned for premierminister Saad Hariri, der fredag gav sig selv og regeringen 72 timer til en løsning på korruptionen og de dybe økonomiske problemer, folket protesterer mod. Hans personlige deadline udløber mandag aften.
Partiet de kristne Lebanese Forces, som har trukket sine ministre, er traditionelt set nogle af Hariris allierede. Men det har mistet tiltroen til regeringen, lød det i en TV-transmitteret tale fra deres hovedkvarter.
”Vi er overbeviste om, at regeringen ikke kan tage de nødvendige skridt, som kan redde situationen,” sagde Samir Gaega, partiets leder.
Demonstranterne i Beiruts Downtown, et stenkast fra parlamentet, jublede ved nyheden. I løbet af lørdagen udviklede protesterne i Libanons hovedstad sig til en form for ”party-revolution”. En mand havde taget en oppustelig svømmepøl med og fyldt den med vand, DJ’s med kæmpe anlæg fyrede op for arabisk danse-, rap- og technomusik, og der blev danset indtil klokken 4 om morgenen.
En desperat redningsplan?
Op mod en million mennesker menes lørdag at have demonstreret i Libanon. I landet, som er ekstremt opdelt i sekteriske fronter – sunni-muslimer, shia-muslimer og kristne – stod og står alle nu skulder mod skulder med det samme ønske: Ned med landets politiske og økonomiske elite.
Selv om der jubles over nyheden om de fire ministre, der trækker sig, er nogle dog skeptiske.
”På den ene side er det godt. På den anden side kan man heller ikke lade være med at tænke, at det er et kynisk forsøg på at blive ved magten. Ved at tage afstand fra regeringen, kan Lebanese Forces nu promovere sig selv som en del af oppositionen,” siger Joey Ayoub, som skriver om og forsker i libanesiske oprør.
Ligesom mange andre iagttagere holder han øje med landets drusiske parti, Progessive Socialist Party, der anses som det mest sandsynlige bud på et parti, der også vil trække sine ministre.
Deres leder, Walid Jumblat, skrev allerede i torsdags på sin Twitter, at han mener, premierminister Hariri bør trække sig.
Men druserpartiet har kun to ministre, så det vil i givet fald ikke være nok til at vælte regeringen.
Andre partier står fast
Hizbullahs leder, Hassan Nasrallah, udtalte lørdag, at de er modstandere af regeringens tilbagetrækning.
”Alle burde tage ansvar i stedet for at prøve at score billige politiske point og overlade landets skæbne til det ukendte,” sagde den shia-muslimske leder blandt andet i en timelang tale.
Hizbullah har to ministre i den libanesiske regering.
Libanons største parti, de kristne Free Patriotic Movement, har ni ministerpositioner og har også afvist, at de vil trække sig.
”Hvad der sker lige nu, giver os en chance for at redde Libanon,” lød det fredag fra Gebran Bassil, partiets leder og landets udenrigsminister.
Han er måske Libanons mest hadede mand for tiden. Han er især kendt for en ekstremt hård retorik overfor flygtninge, og ham, som får mest opmærksomhed på gaderne i Beirut. Igen og igen høres der smedesange om Bassils mor – noget af det mest fornærmende i arabisk kultur.
Hvad skal der ske, hvis regeringen falder?
En civil politisk bevægelse ved navn LiHaqqi forsøger at samle opstanden og definere specifikke krav. En repræsentant fortalte lørdag Globalnyt, at den ønsker en midlertidig regering:
”Vi ønsker, at der indføres en lille teknokratisk regering, som skal stå for to ting: Den skal få styr på den økonomiske situation ved at gennemføre en retfærdig skattereform, og så skal den sørge for, at der snarest muligt bliver afholdt nyt valg i Libanon,” sagde Nizar Hassan, medstifter af LiHaqqi.
Redigeret d. 21.10.2019 kl. 9.24