Voldsomme protester mod et kulkraftværk førte mandag til 4 dræbte i Bangladesh. De fire blev skudt af politiet. Derudover er der flere sårede, heriblandt politifolk.
Det skriver flere medier.
Protesterne foregik i byen Gandamara i det østlige distrikt Chittagong. Det drejer sig om lokale indbyggere, der er utilfredse med oprettelsen af et kulkraftværk. Virksomheden S. Alam står bag projektet, og det støttes finansielt af to kinesiske firmaer, SEPCOIII Electric Power og HTG. Det oplyser BAPA, en bengalsk sammenslutning af miljøorganisation.
Politiet siger ifølge Bdnews, at de handlede i selvforsvar, men klimaorganisationer kritiserer drabene i skarpe vendinger.
”Det er simpelthen uacceptabelt, at politiet åbner ild mod demonstranter og skyder for at dræbe. Vi kræver en omgående, fuld og uafhængig undersøgelse af gårsdagens hændelser for at holde de skyldige til ansvar for mordet på mindst fire mennesker”, lyder det i pressemeddelelsen fra BAPA.
”Dette lokalsamfund forsøger at forsvare sig mod en mere og mere desperat industri og har været udsat for et direkte angreb fra myndighederne, som burde forsvare deres rettigheder, ikke trampe på dem”, siger Wael Hmaidan fra Climate Action Network (CAN).
Truer levebrødet
De lokale beboere mener, at kulkraftværket truer deres levebrød, særligt produktion af salt og rejer, fremgår det af artiklen i Bdnews.
”Flere end 6000 bønder er afhængige af dette frugtbare land til landbrug og saltproduktion. Disse bønder rejste til Gandamara for at redde deres levebrød og nogen betalte med deres liv”, siger Sanjay Vashist fra CAN South Asia, og fortsætter:
”Eksperter har også peget på, at kulkraftværker vil betyde store ødelæggelser i områdets skrøbelige økosystem på grund af luft- og vandforurening og øget skibstrafik for at levere kul til kraftværket”.
BAPA skriver, at op til 15000 mennesker var mødt frem til demonstrationen. Miljønetværket påpeger ligeledes, at dette er det største tab af liv i en protest mod kulkraft siden 6 mennesker blev dræbt i Jhrakand´, Indien, i april 2011.
Bangladesh bliver ofte nævnt som verdens mest klimaskrøbelige land, men samtidigt har det lille, asiatiske land problemer med at levere tilstrækkelig el til befolkningen. Bangladesh ønsker derfor at satse på kul.