Det kun otte år gamle demokrati lokaliseret i det østlige Himalaya afholdt den 8. oktober 2016 sit andet lokalvalg nogensinde.
Det endelige resultat ventes offentliggjort senest d.19. oktober, men allerede nu er der optalt tilstrækkeligt mange stemmer til, at resultaterne er værd at berette om. Ikke mindst når det kommer til de bhutanesiske kvinders betydningsfulde rolle i det unge demokrati.
Lokalvalg bringer flere kvinder til magten
Om end der fortsat er lang vej endnu, hersker der ikke megen tvivl om, at Bhutan er på vej i den rigtige retning, når det gælder kvinders rolle i politik.
Ved landets andet lokalvalg mødte flere kvinder end mænd op for at afgive deres stemme, 113.795 kvinder – mod 110.892 mænd. Landet har godt 750.000 indbyggere.
156 kvinder er blevet valgt til forskellige tillidsposter inden for Bhutans lokale regeringer, hvilket er omtrent en fordobling i forhold til resultatet ved landets første lokalvalg i 2011, der endte med 76 folkevalgte kvinder.
Valget har betydet en samlet fremgang i kvinders repræsentation fra 6,9 procent til 11,2 procent blandt folkevalgte i lokalregeringerne.
Der er dog fortsat stor ulighed mellem kvinder og mænd, når man kigger på de mest indflydelsesrige poster, eksempelvis Gup-posten, som svarer til en borgmester ved Bhutans Gewogs (en slags distrikt eller kommune).
Ved Bhutans første lokalvalgt formåede kun én kvinde, Namgay Pelden, at blive valgt. I 2016, blev hun genvalgt og fik selskab af Bhutans anden kvindelige Gup, Pema Wangmo Tamang.
Den første kvindelige gup
At blive valgt til det højeste politiske embede, som en kvinde endnu har bestredet på det lokale niveau i Bhutan, var ikke kun glædeligt, men også meget skræmmende, fortæller Namgay Pelden.
Dog havde hun både inden og efter sit valg været igennem flere træningsforløb målrettet Bhutanesiske kvinder i politik, som har hjulpet hende og mange andre politisk engagerede kvinder i Bhutan med at navigere i et rum, der oftest ses som forbeholdt mænd.
Initiativet går nu under navnet ”Bhutan Network for Empowering Women” (BNEW) og er støttet af især Danish Institute for Parties and Democracy (DIPD).
Efter sine første fire år på posten er Gup Namgay Pelden blevet langt mere komfortabel i rollen, både som politisk leder og som rollemodel:
“Jeg føler en stor stolthed over at være den første kvindelige Gup, fordi jeg er blevet en inspiration for mange andre kvinder, som har styrke og evner og som stræber efter en politisk rolle, men som kan miste modet på grund af stigmatisering og gældende kønsstereotype ideer.”
Bhutans anden kvindelige gup – valgt til samme embede som sin mand
Før offentliggørelsen af resultaterne af årets valg havde Pema Wangmo Tamang og hendes mand Passang Thingh Tamang, joket med scenariet, hvor de begge kunne blive valgt til Gup-posten, for hver deres kommune. Efter offentliggørelsen af resultaterne er det nu blevet virkelighed.
Da de er valgt i to forskellige regioner, er de nødt til at have et lang-distance ægteskab, men det har ikke taget modet fra nogen af dem.
Passang udtaler, at han er meget stolt over at hans kone er blevet valgt som landets anden kvindelige Gup nogensinde.
”Jeg har altid støttet hende, og vil fortsætte med at gøre det.”
Parret er overbevist om, at afstanden ikke vil have en negativ indvirkning, hverken på deres forhold eller deres evne til at udfylde deres embeder.
Faktisk, udtaler Passang, ”gør det at være i samme profession det muligt, at diskutere politiske problematikker og hjælpe hinanden (…) Vi må nok bare vente med barn nummer to.”
Gup Pema Wangmo Tamang har, ligesom Gup Namgay Pelden, taget del i BNEWs træninger og er medlem af netværkets bestyrelse.
26-årige Karma Dema udkonkurrerer sin onkel
Allerede inden selve valget måtte den 58 årige Pema Tenzin se sig slået af ingen andre end sin 26 årige niece, Karma Dema, som vandt partiets nominering forud for lokalvalget.
Karma gav udtryk for, at hun var meget overrasket over sin sejr over onklen. Han udtalte dog, kort efter at afgørelsen var kommet, at hun ville være en bedre kandidat end ham selv. Karma Dema var den eneste kvindelige kandidat til posten som Gup i Samdrup Jongkar regionen, som hun dog ikke vandt.
Hun havde oplevet flere sige, at de ikke kunne stemme på hende på grund af hendes køn og alder, hvilket vidner om, at der fortsat er en lang vej til ligestilling og lige repræsentation af kvinder og mænd i Bhutan’s unge demokrati og for BNEW.
Bhutan network for empowering women
BNEW blev etableret i forbindelse med Bhutans første demokratiske valg i 2011-12 og har til formål at styrke kvinders ejerskab for Bhutans politiske udvikling. BNEW arbejder tværgående med demokrati, lederuddannelse og undervisning i ligestilling.
Gennem kurser, netværk, mentorprogrammer og advocacy arbejder netværket af kvinder for deres hovedmål, at støtte kvinder i deres demokratiske deltagelse, både som vælgere, kandidater og politikere.
Op til dette års lokalvalg har over 3000 kvinder deltaget i BNEWs kurser, hvilket kan ses som en af forklaringen på den høje valgdeltagelse blandt kvinder.
BNEW er udover af DIPD støttet af Bhutans Indenrigsministerium, National Kommissionen for Kvinder og Børn, samt UNWomen.
Rebekka Randersól Vilhelmsen er ansat ved DIPD – Dansk institut for partisamarbejde.