Flere penge til Sydsudan efter dansker kom i FN-spidsen

Forfatter billede

“Det er den sværeste post, du overhovedet kan påtage dig”. Sådan lød reaktionen fra nogle af den danske topdiplomat, Ellen Margrethe Løjs, venner, da hun fortalte, at hun havde sagt ja til at blive FNs særlige udsending i Sydsudan. Nu får hun en pæn portion ekstra danske millioner at gøre godt med. 

Fire millioner sydsudanesere er i akut risiko for hungersnød, og derfor har regeringen besluttet at øge det danske bidrag til det konfilktramte land med 60 millioner kroner.

Det oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet lørdag efter et besøg i området.

Værste i verden lige nu

Så sent som i sidste måned betegnede FNs Sikkerhedsråd hungersnøden i Sydsudan som den værste i verden lige nu. 

I henhold til FNs tal er 1/3 af indbyggerne – eller 3,9 milioner mennesker – ramt af hungersnød på grund af borgerkrig.

FN vurderer, at op mod 900.000 børn er akut underernærede, og 50.000 af dem risikerer at dø, hvis ikke behandling tilbydes.

Derfor har den danske regering valgt at støtte UNICEF’s indsats med 10 millioner kr. Pengene går til mad til underernærede børn.

50 millioner vil gå til danske NGO’ers nødhjælpsarbejde i Sydsudan og Sudan, herunder regionale indsatser for den halve million sydsudanesere, der er flygtet til nabolandene Kenya, Uganda og Sudan.

“Jeg talte med folk i en FN-lejr, der var flygtet fra deres hjem. Jeg mødtes med FN og danske nødhjælpsorganisationer, og beskeden var den samme. Situationen er alarmerende. Der skal handles nu”, siger Mogens Jensen.

“Jeg talte med en ung mor med fem børn, der var flygtet, da familiens landsby blev angrebet af en anden etnisk gruppe. Hun følte sig tryg i FN-lejren.  Men hendes store ønske var fred, så familien kunne vende tilbage til sit gamle liv,” lægger han til.

Magtkamp og etniske massedrab

Sydsudan er ramt af en voldsom borgerkrig, etniske massedrab, forsvindinger og voldtægter. Over en million mennesker er på flugt. Og Afrikas nyeste nation er nu også ramt af en koleraepidemi.

Stridighederne i Sydsudan, der blev selvstændigt for tre år siden, brød ud i december, efter en magtkamp mellem præsident Salva Kiir og vicepræsident Riek Machar. Magtkampen afspejler en etnisk konflikt mellem Salva Kiirs Dinka-stamme og Riek Machars Nuer-stamme.

På et møde med Sydsudans udenrigsminister opfordrede Mogens Jensen på det kraftigste regeringen til at stoppe volden og respektere de aftaler, der er indgået mellem regeringen og oprørerne om at stoppe krigen.

Det samme budskab havde ministeren til oprørslederen Riek Machar, som han talte i telefon med i Sydsudans hovedstad Juba.

“Jeg understregede over for dem begge, at der er brug for politisk handling, der kan stoppe volden, og dermed forhindre at deres egen befolkning dør af sult, siger handels- og udenrigsministeren.

65-årige Ellen Margrethe Løj blev i juli udnævnt til FNs særlige udsending i Sydsudan af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Dermed står hun i spidsen for FNs fredsbevarende mission i landet.

Mere om hende og udnævnelsen i telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-07-14/tidl-danida-chef-skal-lede-fns-mission-i-hungerlan

Mange danske penge til Sydsudan

Danmark har et mangesidet og mangeårigt engagement i Sydsudan, der omfatter både udviklingsbistand, freds- og stabiliseringstiltag, humanitær bistand og udstationering af militært personel fra Forsvaret og civile eksperter.

Sydsudan var et slags “pet-project” for tidl. udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som sørgede for at der tilflød landet en strøm af danske u-landsmidler.

I realiteten har den danske indsats mest koncentreret sig om ambulancetjeneste i humanismens navn – egentligt udvklingsarbejde har som oftest ikke kunnet komme igang.

I april besluttede regeringen således at omlægge 45 mio. kr. – knap halvdelen af dette års udviklingsbistand – til akutte indsatser via FN og den regionale samarbejdsorganisation IGAD.

Regeringen bevilgede i maj yderligere 55 millioner kr. i akut nødhjælp til landets hårdt ramte befolkning.

Med de seneste 60 mio. kr. har Danmark siden krisens udbrud ydet over en kvart milliard  (257 millioner) i humanitær bistand til Sydsudan – men samtidig altså måttet neddrosle sin egentlige udviklingsindsats betydeligt.

Meget mere om Sydsudan på

http://da.wikipedia.org/wiki/Sydsudan