Flere vælger lille bank med u-landshjælp på tapetet

Forfatter billede

Finanskrisen er over os og mange overvejer deres valg af pengeinstitut i den situation. Det mærker det lille ideelt-sindede pengeinstitut, Oikos, i form af nye henvendelser dagligt, skriver Oikos i en pressemeddelelse onsdag.

På sin generalforsamling lørdag kan Andelskassen Oikos fremlægge et tilfredsstillende regnskab med et resultat på 332.000 kroner efter skat og nedskrivninger, hedder det – se også U-landsnyt.dks kalender på http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/generalforsamling-2013-i-andelskassen-oikos

Oikos har i december 2012 haft besøg af Finanstilsynet til en ordinær undersøgelse. Tilsynet skriver i sin afsluttende rapport, at man ikke fandt grundlag for yderligere nedskrivninger (f.eks. i form af tab, red.)

Også solvensbehovet, som Oikos har opgjort til 11,2 pct., vurderede Finanstilsynet som tilstrækkeligt. Begrebet dækker over bankens soliditet.

Låner gerne penge ud

Indlånene er steget markant i Andelskassen siden finanskrisens start i 2008. Oikos har derfor mange penge at låne ud.

Og kunderne hjælper verdens fattige lige meget ved at låne penge som at sætte penge ind.

Renterne fra udlånene skaber nemlig forudsætningerne for, at Oikos kan etablere flere lån til verdens fattige. I 2012 var 8,5 mio. kr. lånt ud til projekter i Den 3. Verden og 45 mio. kr. i Danmark.

En af verdens fattige iværksættere, der har fået gavn af et Oikoslån, er Palsang fra Katmandu i Nepal.

Han har åbnet sit eget trekkingfirma og leder nu selskaber med op til 70 personer på trekking i Himalayabjergene. Hans ekspeditioner har bl.a. ført helt op til 6.476 meters højde på Mount Everest.

Man kan læse mere om bankens mikrolån til u-landsfattige på
http://www.oikos.dk/idd105.asp

Egenkapital, solvens og nedskrivninger

Oikos egenkapital er vokset med 7,1 pct. til 6,2 mio. kr. og andelskassen befinder sig indenfor de grænser, som Finanstilsynet anbefaler på alle fem parametre: store engagementer, udlånsvækst, ejendomseksponering, likviditetsdækning og funding ratio.

Oikos har en solvens på 15,5 pct., så der er en solvensoverdækning på 4,3 pct. når solvensbehovet er vurderet til 11,2 pct., hvor lovkravet er otte.

Oikos har i forhold til øvrige banker haft usædvanligt lave nedskrivninger. For 2012 er der realiseret tab for 57.000 kr.

Yderligere oplysninger på www.oikos.dk

Man kan se Oikos årsrapport 2012 på http://www.oikos.dk/idd397.asp

Og se Finanstilsynets godkendelse på http://www.oikos.dk/idn296.asp