Manilla Ghafuri vinder Menneskerettighedsprisen

29-årige Manilla Ghafuri er forperson i organisationen Rapolitics og medstifter af foreningen ANaR. I dag bliver hun hædret for sit arbejde med Menneskerettighedsprisen. Foto: Privat
Emma Katrine Bremer Holmgaard

22. februar 2023

Da Manilla var syv år gammel flygtede hun sammen med sin mor, far og seks søskende fra det nordlige Afghanistan, hvor Taliban var ved at overtage deres by. Siden har hun taget afsæt i sine personlige erfaringer som tidligere flygtning, når hun som aktivist og storyteller holder oplæg på skoler og ungdomsklubber eller hos organisationer, der arbejder med flygtninge.

Derfor modtager 29-årige Manilla Ghafuri i dag Menneskerettighedsprisen for sin indsats mod diskrimination af etniske minoriteter i Danmark. Rådet for Menneskerettigheder uddeler hvert år prisen til en person eller organisation, der gør en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark, Grønland eller Færøerne.

Manilla Ghafuri

Født i Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan

Flygtede til Danmark med sin familie i 2001

Oplægsholder og forperson i NGOen Rapolitics og medstifter af foreningen Afghan Network and Ressources (ANaR)

Læser en humanistisk bachelor i journalistik

For Manilla er det vigtig at fremme forståelsen for etniske minoriteters oplevelse med racisme blandt hendes danske medborgere.

”Manilla Ghafuri formår at skabe rum for dialog mellem mennesker fremfor konfrontation. Det værdifulde arbejde og enorme vedholdenhed er jeg glad for at kunne bifalde med Menneskerettighedsprisen 2022,” siger formand for Rådet for Menneskerettigheder, Rasmus Grue.

Ikke mindst er Manilla forperson i organisationen Rapolitics og medstifter af foreningen ANaR, der holder oplysningsarrangementer om afghanske kvinder og børns rettigheder efter Talibans magtovertagelse i sommeren 2021.

“Hos Rapolitics sætter vi fokus på menneskerettighederne gennem rap og hiphop. Vi skal styrke de unges mod og engagement, og fortælle dem, at deres stemmer er lige så meget værd som den person på den anden side af blokken. Simpelthen give dem et selvtillidsboost gennem rap og hiphop.”

Tuborgfondet og CISU har netop bevilliget i alt fire millioner kroner til Rapolitics, som  i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og Roskilde Festival vil arbejde for at oplyse endnu flere danske unge om menneskerettighederne.

Læs mere her: Gennem hiphop skal unge kende til menneskerettighederne

Manilla Ghafuri bruger især sin egen platform på Instagram til at oplyse og sætte fokus på de emner, hun synes er vigtige.

Rådet for Menneskerettigheder

Rådet består af repræsentanter for en række civilsamfundsorganisationer og myndigheder, der mødes for at drøfte Institut for Menneskerettigheders virke. Rådet udpeger desuden seks medlemmer til bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder.

Hvert år uddeler de Menneskerettighedsprisen. Det er civilsamfundsorganisationernes medlemmer, der stemmer om, hvem der modtager prisen.

“Jeg deler min følelser, når statsministeren holder en tale, eller når der sker noget ude i verden, som rammer mig. Jeg har stået på Kongens Nytorv med et skilt, hvor der stod, at afghanske kvinder ikke må stemme, og så har jeg efterfølgende delt det på min profil. Jeg kan finde på at dele en tale, jeg har holdt ved en demonstration.”

Menneskerettighedsprisen er blevet uddelt hvert år siden 2014, hvor Michala Bendixen modtog prisen for sit arbejde i organisationen Refugees Welcome.

“Få dage før jeg fik at vide, at jeg havde fået prisen, havde jeg det enormt tungt og følte mig ensom. Og jeg tror måske, jeg har følt mig ensom, fordi jeg hele tiden kæmper en kamp, men ikke altid føler at blive hørt. Så da Institut for Menneskerettigheder ringede og sagde ‘Hey, vi anerkender dig. Vi ser dig, vi hører dig. Det er vigtigt, det du gør.’ Det betød faktisk alt for mig.” fortæller Manilla.