Flygtningeven er død

Forfatter billede

Pensionist, politisk aktivist og flygtningeven Poul Møller, Nørrebro i København, er død. Han blev 85. 

Mindeord af Tue Magnussen

Utilfredshed med politikerne under og efter besættelsen gjorde Poul Møller politisk interesseret i en ung alder, først i Dansk Samling, senere i DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Efter USSRs militære indgriben i Ungarn i 1956 var han med til at danne DSP, Danmarks Socialistiske Parti, en forløber for SF.

Som medlem af 4. internationale fra 1958 og gruppen Revolutionære Socialister var Poul Møller aktiv i SF og dets ungdomsorganisation SUF indtil sprængningen i december 1967, da han og andre trotskister fulgte med over i Venstresocialisterne.

Han var til sin død medlem af Enhedslisten – et kritisk medlem, der lagde mere vægt på det udenoms-parlamentariske græsrodsarbejde end parlamentarisk taktisk udvalgsarbejde:  

Først med solidaritetsarbejdet med Algier gennem både underskriftindsamlinger, bladet Algier Frit  og endog smugling af våbendele til den algierske oprørsbevægelses blodige kamp mod den franske kolonialisme frem til uafhængigheden i 1962.

Siden var han med til at starte Vietnam-solidaritet og indsamling gennem giro 1616 til vietnamesernes kamp mod USA og modstand mod den græske militærjunta, NATO og Verdensbanken samt gennem alle årene støtte til Palæstina i konflikten med Israel.

Gennem sin deltagelse i Demos, foreningen Oprør og Flygtninge under Jorden samt anti-racistisk arbejde skabte han et omfattende netværk, der spændte fra venstrefløjens aktivister, aktive fagforeningsfolk til kirkelige kredse.

Altsammen til fremme af en anti-autoritær, solidarisk og international protest mod udbytning, krig  og forfølgelse.

Poul Møller bisættes fra Kapellet, Bispebjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, opg. 19A, torsdag 6.november 2014 kl. 13.

Frem for blomster kan man støtte ”Ambulancer til Gaza”, reg. nr. 1551, konto 11394914, mrk. ”112Gaza/Poul Møller”.

En udførlig og læseværdig nekrolog om ham af Arne Lennartz kan læses i dagbladet “Arbejderen” på http://www.arbejderen.dk/indland/livstykket-har-stadig-et-navn-poul-møller

(man må desværre selv kopiere linket, da bogstavet “ø” optræder i teksten)