FN beder om trekvart milliard til Nordkorea

Laurits Holdt

FN appellerede onsdag til det internationale samfund om 111 millioner dollars, svarende til 763 millioner kroner, til at brødføde de indbyggere i Nordkorea, der sulter eller er fejl- og underernærede.

Pengene skal bruges til at sikre mad, rent vand og andre fornødenheder til alle nordkoreanere resten af året, oplyser FN’s humanitære koordinator for Nordkorea, Ghulam Isaczai, til Voice of America (VOA).

”Hvis vi ikke giver denne støtte, vil de fremskridt, som vi har opnået over årene, blive rullet tilbage,” siger koordinatoren til VOA.

FN oplyste onsdag, at 18 millioner mennesker i Nordkorea, svarende til 70 procent af befolkningen, mangler mad eller ikke får tilpas varieret kost.

Af dem mangler to millioner akut mad. Det er først og fremmest børn, gravide kvinder og ældre.

Over en fjerdedel (27,9 procent) af børnene i Nordkorea lider af kronisk fejlernæring, viser tal fra FN.

Sanktioner spænder ben for hjælp

Nordkorea har flere gange tidligere været ramt af sult og fødevaremangel, både på grund af oversvømmelser og dårlig planlægning.

Det rammer også forsyningen af medicin. Over seks millioner mennesker mangler adgang til sundhedsydelser, herunder også vacciner og almindelig medicin.

Syv millioner mennesker mangler adgang til rent vand og ordentlig kloakering.

Det gør især børn under fem år sårbare over for sygdomme, påpeger FN.

Derudover er Nordkorea særligt udsat for naturkatastrofer. I fire ud af de foregående fem år har Nordkorea været ramt af oversvømmelser og andre katastrofer, senest i 2013, hvor 800.000 mennesker var påvirket.

I nogle tilfælde er FN’s hjælpeoperationer blevet besværliggjort af de internationale sanktioner, der er indført mod Nordkorea, siger Isaczai til VOA.

Det gælder ikke så meget den konkrete nødhjælp, men blandt andet bankoverførsler, finansiering og at indhente tilladelser til at få udstyr ind i landet, forklarer han.