FN-chef: Nu må vi holde op med at sige ”aldrig mere” uden at gøre noget

Laurits Holdt

En underbemandet og svagt udrustet militærstyrke magter ikke at skabe ro i Den Centralafrikanske Republik. FN’s generalsekretær beder nu om mere handling for at sætte en stopper for volden, der truer med at rive landet i to.

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon appellerede tirsdag til omverdenen om at sende yderligere militær støtte til den Afrikanske Unions militærstyrke på 6.000 mand i Den centralafrikanske Republik. Det skriver Al-Jazeera onsdag.

”Vi kan ikke bare blive ved med at sige ”aldrig mere”. Det har vi sagt så mange gange. Vi må handle samlet og gøre det nu, for at undgå grusomheder i massiv skala,” sagde han ifølge Al-Jazeera.

Han bad bl.a. EU om at skynde sig med at sende den militærstyrke til landet, som unionen har lovet. Det ventes at EU-landene vil stille med mellem 500 og 600 soldater. Planen er, at de skal bevogte hovedstadens lufthavn, hvor titusinder har søgt tilflugt.

Desuden har han bedt Frankrig om at overveje at sende flere end de 1.600 soldater, som allerede er i aktion i Den centralafrikanske Republik.

Generalsekretæren meddelte desuden at han har sendt en vice-general-sekretær med ansvar for fredsbevarende opgaver til Den centralafrikanske Republik for at at tale med den Afrikanske Union om at ændre missionen til en FN-mission.

Hvis missionen i landet bliver til en FN-mission er der håb om, at styrken vil blive bedre udstyret og blive udvidet med en politistyrke, der kan skabe ro og sikkerhed i hovedstaden Bangui.

Situationen i landet bliver stadig værre, siger Ban Ki-moon. Bevæbnede kristne og muslimske grupper angriber hinanden og civile. Næsten en million mennesker er flygtet og generalsekretæren advarer om, at det fortsatte vold truer med at dele landet op i en kristen og en muslimsk del. Og det kan føre til en de facto deling af landet, siger han ifølge Al-Jazeera.