FN’s sikkerhedsråd vedtog 31. marts at forlænge mandater for FN-missionen MONUSCO i Demokratiske Republik Congo (DR Congo) med ét år til og med 31. marts 2018. Men samtidig beskar rådet missionen med godt 3.500 soldater.
Således skal missionen i det kommende år bestå af 16.215 soldater, 660 militærobservatører, godt 1400 politifolk, hvor det tidligere mandat gav plads til 19.815 soldater og 760 militærobservatører samt samme antal politifolk som i det nye mandat, oplyser FN’s nyhedstjeneste.
Fornyelsen af mandatet – med et lavere loft for antallet af soldater og observatører – kommer efter en periode, hvor der har været en stigning af omfanget af uro og vold i det store land.
Valg udsat
Urolighederne skyldes at valget, der oprindeligt skulle have fundet sted i november 2016 blev udskudt.
Blot en måned før valget besluttede regeringen imidlertid at udsætte valget til april 2018. Først lød forklaringen på, at landet ikke havde råd til at holde valget men så blve forklaringen ændret til, at der var problemer med at få registreret vælgerne i tide inden valget.
Udskydelsen af valget har skabt megen utilfredshed i landet og flere steder har der været vold mellem hæren og forskellige militser.
På den sidste dag i 2016 indgik regeringen og oppositionen en aftale, der bl.a. indbar, at der skal holdes valg inden udgangen af 2017. Men allerede her i de første måneder af 2017 er forhandlingerne mellem parterne – med landets katolske kirke for bordenden – brudt sammen.
Den største og dyreste mission
MONUSCO er den største og dyreste af FN’s fredsbevarende missioner. Ifølge Deutche Welle har den et årligt budget på 1,2 milliarder dollars, hvilket svarer til knap syv milliarder kroner.
Missionens størrelse og manglende resultater har ført til heftig kritik – ikke mindst fra USA. Landets FN-ambassadør Niki Haley har således sagt, at der kan skæres meget i budgettet og har desuden kritiseret FN, for sit partnerskab med regeringen i DR Congo, som hun kalder korrupt, skriver BBC.
Blandt indbyggerne i DR Congo er MONUSCO heller ikke videre populær. For eksempel bliver FN-soldaterne ofte kaldt turister, fordi de bevæger sig rundt i helikoptere og terrængående biler.
Befolkningen kritik af MONOUSO skyldes bl.a. at styrken ikke har været god til at beskytte civile og i det hele taget være ineffektiv.