FN vil overvåge de multinationale

Redaktionen

Multinationale selskabers behandling af deres arbejdere kan i fremtiden komme under luppen hos FN. En underkomite vedtog onsdag af anbefale FNs Menneskerettighedskommission et forslag, der giver FN ret til at overvåge – og straffe – selskaber, der har problemer med at overholde menneskerettighederne, på samme måde som kommissionen i dag kan gøre det med stater, skriver Berlingske Tidende torsdag.

Forslaget kan få vidtrækkende konsekvenser. FN vil således eksempelvis kunne kaste ubehageligt projektørlys på bananplantager med tvivlsomme arbejdsforhold i Mellemamerika eller på olieselskabers brug af vagtværn i Afrika.

FN vil også have ret til at vedtage sanktioner i grove tilfælde. Det hedder således, at selskaberne “skal yde omgående, effektiv og tilstrækkelig kompensation til de personer, enheder eller samfund, der er blevet negativt påvirket af, at reglerne ikke er overholdt”. En ganske konkret formulering i modsætning til tidligere betydeligt vagere vendinger.

Det meste af forslaget er baseret på allerede bestående love og standarder, skriver avisen. Forslaget har dog endnu lang vej foran sig i FN-systemet. Foreløbig behandler FNs Menneskerettighedskommission det i marts 2004.