Fond klar med millioner til projekter i Østafrika

Forfatter billede

Organisationer og projekter, som beskæftiger sig med seksuelle minoriteter og psykisk sårbare i Østafrika, kan med fordel interessere sig for Det Obelske Familiefonds strategi. Fondet varsler donationer for 10-15 millioner kroner til internationale projekter i 2014.

Det Obelske Familiefond, som traditionelt primært støtter danske formål, iværksatte med en ny international strategi sidste år en målrettet indsats i Østafrika.

Fondet uddeler årligt 150-200 mio. kr. til almene formål i Danmark – primært de tre indsatsområder: sociale formål og sundhed, forskning og uddannelse samt kunst og kultur. Men det er en fast del af uddelingspolitikken, at 5-10 procent af støttekronerne hvert år skal gå til internationale projekter.

I 2013 skærpede fondet sin internationale strategi under titlen ”Menneskerettigheder i sundhed” og målrettede uddelingerne lige adgang til sundhed i Østafrika med særligt fokus på seksuelle minoriteter og psykisk sårbare.

”De to grupper er voldsomt stigmatiserede i de østafrikanske samfund. Uvidenhed, frygt og skam fører let til fordømmelse og deraf følgende marginalisering i samfundene i almindelighed og dermed også i sundhedsvæsnet,” fortæller kommunikationschef Sune Gylling Æbelø.

”Vi er derfor optagede af at indgå samarbejde med organisationer og projekter med lokal forankring, som kan være med til at skubbe på en positiv udvikling for de to gruppers status, sundhed og almene velfærd i samfundene,” forklarer han.

Massiv støtte til LGBTI

Den nye satsning har foreløbig betydet, at Det Obelske Familiefond sidste år uddelte knap 13 mio. kr. til projekter i de tre østafrikanske lande Malawi, Uganda og Kenya.

Projekterne beskæftiger sig alle med advocacy og sundhed på LGBTI-området.

”Civile rettigheder for seksuelle minoriteter – herunder adgang til sundhedsvæsnet – har trange kår i Østafrika, hvilket senest blev illustreret med vedtagelse af den såkaldte anti-homolov i Uganda, som fyldte en del i dansk presse. Det offentlige sundhedsvæsen tør ofte slet ikke at røre ved homoseksuelle af frygt for repressalier. Derfor er private initiativer i form af for eksempel sundhedsklinikker af vital betydning for LGBTI-miljøerne,” siger Sune Gylling Æbelø.

Pengene fra Det Obelske Familiefond bliver givet igennem henholdsvis AIDS-Fondet, Amnesty International og Sex og Samfund, som alle er danskbaserede organisationer med lokal tyngde, og som står for den daglige projektledelse.

Efterlyser projekter for psykisk sårbare

Hanna Line Jakobsen er projektchef for det sociale område hos Det Obelske Familiefond. Og selv om hun er begejstret for det nye internationale projektportefølje inden for LGBTI-området, efterlyser hun, flere projekter, som beskæftiger sig med psykisk sårbare.

”Det er vores ambition at gøre en indsats både for seksuelle minoriteter og psykisk sårbare. Og vi er selvfølgelig utrolig glade for at have været i stand til at støtte en række LGBTI-projekter med næsten 13 mio. kr. sidste år. Men det er klart, at når vi har truffet en strategisk beslutning om også at give et løft til de psykisk sårbare, er det ærgerligt, at vi ikke har kunnet finde støtteværdige projekter inden for det felt,” siger Hanna Line Jakobsen.

”Jeg er overbevist om, at der er dygtige folk, der lige som os er optagede af det her område, og derfor er det vores opgave at trænge igennem til de relevante aktører, så vi får nogle kvalificerede ansøgninger at tage stilling til,” forklarer hun.

Det Obelske Familiefond ansøges digitalt på www.obel.com

Der er ansøgningsfrist fredag den 17. oktober.

Det Obelske Familiefonds internationale strategi kan læses i sin fulde længde her: www.obel.com/det-obelske-familiefonds-internationale-strategi