Første afrikanske land forpligter sig på klimamål

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Thomas Jazrawi_2

1. april 2015

Det har været noget af en mager høst for FN’s Klimasekretariat.

Ifølge aftalen skal de lande, der er parate til det, offentliggøre deres bidrag til en international klimaaftale senest tirsdag i denne uge.

Mandag var Schweiz, Norge, EU og Mexicos bidrag at finde på Klimasekretariatets hjemmeside. Tirsdag offentliggjorde USA og Rusland deres dokumenter. Og onsdag kom der så et meget uventet bidrag fra Gabon.

Klimainteresserede tilgiver nok landet for at være en smule forsinket, da det er historisk med et bidrag fra et afrikansk land.

I aftalen fra den seneste runde af klimaforhandlinger i Perus hovedstad Lima opfordres landene til at offentliggøre deres bidrag senest d. 31. marts 2015, men det gælder kun de lande, “der er rede til det”.

Selv om formuleringen ikke er nærmere specificeret har de fleste nok forestillet sig, at der med bisætningen hentydes til de rige lande.

Men nu har to lande, der defineres som udviklingslande i FN’s Rammekonvention om Klimaforandringer, altså valgt at forpligte sig på en klimaindsats. Samtidigt har rige lande som Australien, Canada og Japan undladt at offentliggøre bidrag inden for tidsfristen.

Læs mere om de tidligere bidrag her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/29-03-15/mexico-forste-udviklingsland-med-bidrag-til-klimaa

Vil reducere udledning af drivhusgasser med 50%

Gabons bidrag er uploadet i en pdf-fil på fransk.

Der er tale om, at det vestafrikanske land vil reducere udledninger af drivhusgasser med 50% i 2025 i forhold til business as usual. Mexico bruger ligeledes “business as usual” som målestok, selv om det normale basisår, man regner reduktionerne ud i forhold til, er 1990.

“Au moins 50% de réduction des émissions par rapport au scénario de développement non maîtrisé en 2025”,  lyder løftet på originalsproget.

“Jeg værdsætter dybt Gabons initiativ og byder den første INDC fra en afrikansk nation velkommen”, siger Christiana Figueres, generalsekretær for FN’s Klimasekretariat.

INDC står for Intended Nationally Determined Contributions, på dansk tilsigtede nationalt bestemte bidrag. De henviser til landenes bidrag, der skal danne rammen for klimatiltag i den aftale, der skal vedtages ved slutningen af året i Paris.

USA og Rusland offentliggjorde bidrag tirsdag

Der ligger nu 7 bidrag på hjemmesiden for UNFCCC (FN’s Rammekonvention om klimaforandringer). Det betyder, at 34 lande har meldt ud, da EU har sendt et samlet bidrag fra alle 28 medlemsstater.

USA uploadede deres bidrag tirsdag, og det var stort set identisk med det, der fremgik af en bilateral aftale mellem Kina og USA, som blev offentliggjort i efteråret.

Amerikanerne vil reducere udledning af drivhusgasser med mellem 26-28% i forhold til 2005, hvor de vil stræbe efter 28%. Republikanerne har imidlertid udtalt, at præsident Barack Obama kan få svært ved at holde sit løfte til verden.

Det kan både ske, hvis Obama skal have opbakningen i det republikansk-dominerede Repræsentanternes Hus, eller ved et magtskifte ved præsidentvalget i 2016.

USA’s hovedforhandler i FN’s Klimaforhandlinger, Todd Stern, forsikrer imidlertid om, at man gør sit yderste for at sikre holdbarheden af den lovgivning, der skal føre løfterne igennem.

“Omgørelsen af den type af regulering, som vi vil gennemføre, vil blive meget vanskelig”, fastslår han ifølge The Guardian.

Læs alle bidragene her: http://www4.unfccc.int/submissions/indc/Submission%20Pages/submissions.aspx