Er Gabons nye kupleder den gamle Bongo-klan i forklædning?

General Brice Oligui Nguema blev mandag den 4. September taget i ed som midlertidig præsident i Gabon.


Foto: Mabondo/Anadolu Agency via Getty Image
Kirsten Larsen

5. september 2023

På gaden i Gabons hovedstad Libreville jublede indbyggerne i sidste uge, da landets leder Ali Bongo blev sat fra magten ved et militærkup. Mandag var der igen jubel, da Brice Oligui Nguema blev svoret ind som landets midlertidige præsident under en tv-transmitteret ceremoni. Siden 2020 har han været leder af den republikanske garde, som er en elitehær i Gabon med ansvar for at beskytte landets statsoverhoved, men som i onsdags stod bag kuppet, der væltede præsidenten. 

”Brice Oligui Nguema har i mange år stået Bongo-klanen nær. Han arbejdede tæt med Omar Bongo, da han var leder af landet, men Brice Oligui Nguema var ikke særlig tæt med den efterfølgende leder Omar Bongos søn Ali Bongo,” lyder det fra Florence Bernault. 

Hun er fransk historiker og har forsket i den politiske og historiske udvikling i Gabon siden 1995. Ifølge hendes kilder er interne konflikter i Bongo-familien en af grundene til, at den republikanske garde har kuppet sig til magten i landet. Det har landets oppositionspolitiker, Albert Ondo Ossa, ligeledes sagt til fransk TV5.

”Oligui Nguema er Ali Bongos fætter. Nu har Bongo-klanen besluttet at sætte Ali Bongo ud på sidelinjen og fortsætte med Oligui Nguema som leder,” siger han og fortsætter: 

”Bag Oligui Nguema står Pascaline Bongo, som er Ali Bongos søster. På den måde fortsætter klanen med at være ved magten i landet.”

Mange års utilfredshed

Ifølge Florence Bernault tyder det på, at onsdagens kup har været planlagt i lang tid, fordi det skete lige efter, den siddende præsident, Ali Bongo, officielt havde vundet det netop overståede præsidentvalg. Hun fortæller, at der længe har været stor utilfredshed med Ali Bongo. I modsætning til sin far, Omar Bongo, blev han kritiseret for ikke at være en særlig dygtig politiker. 

”Befolkningen i Gabon var meget håbefulde i 2009, da Ali Bongo kom til magten. Han turnerede rundt i landet og lovede, at han ville forbedre levevilkårene for landets indbyggere. Det skete bare aldrig. Tværtimod blev situation værre med høj arbejdsløshed, fattigdom og dårlig økonomisk udvikling,” siger Florence Bernault.  

Ifølge hende ses Ali Bongo som en diktator af mange af Gabons indbyggere. Forud for det netop overstået præsidentvalg havde indbyggerne i perioder hverken adgang til telefon, internet eller anden kommunikation. Internationale medier var forbudt, og der var ingen internationale valgobservatører ved valget. Hun var derfor heller ikke overrasket, da hun så billeder af jublende gabonesere på gaden i sidste uge. 

”Når jeg taler med folk i Libreville, er de alle sammen glade for, at det ikke længere er Ali Bongo, som er ved magten. Nu er spørgsmålet jo så, om Bongo-klanen alligevel ender med at styre landet,” lyder det fra Florence Bernault. BBC har talt med en anonym kilde tæt på præsidenten, som deler samme bekymring: 

”Alle jubler nu, men vi må ikke glemme, at den midlertidige leder har siddet med ved Bongo-familiens bord i årtier. Han har mange års erfaring og har formået at bringe håbet tilbage til folket, men det gabonesiske folk skal være opmærksomme,” siger kilden ifølge BBC. 

Ny leder lover frit valg. En dag

Under dagens ceremoni holdt den nye leder, general Brice Oligui Nguema, en tale til folket. Her beskrev han blandt andet, at kuppet skal ses som et øjeblik af national befrielse:

”Når folket bliver knust af deres ledere … er det hæren, der giver dem deres værdighed tilbage. Efter den her overgangsperiode er det vores intention at give magten tilbage til befolkningen og organisere nye valg, som vil være frie, gennemsigtige, troværdige og fredelige,” siger Gabons nye, midlertidige leder i dag. Han siger dog ikke noget om, hvornår landet igen vil opleve et valg. 

Efter kuppet i sidste uge er Gabon blevet suspenderet fra Den Afrikanske Union, mens lederne af den centralafrikanske, regionale organisation, ECCAS, i dag skal mødes og diskutere deres svar på situationen i landet.