Franske atomsprængninger over Moruroa gav et ud af fire børn kræft

mururoa_lg
Satellitbillede af Frankrigs atom-testområder på Moruroa i 1967.
Foto: USA's regering (Public Domain)
Laurits Holdt

Hver fjerde barn, som blev udsat for de franske atomprøvesprængninger i atmosfæren over øen Moruroa i Stillehavet har udviklet skjoldbruskkirtelkræft. Den siger en fransk sundhedsekspert ifølge Radio New Zealand International (RNZI).

De atmosfæriske prøvesprængninger over Moruroa fandt sted mellem 1966 og 1974.

Christian Sueur, der er børnepsykiater og har arbejdet i ti år på Tahitis hospitaler, siger videre, at mange af indbyggerne på øen Tureia, som er den nærmeste beboede ø ved Moruroa, dør af kræft i en relativ ung alder.

Ud af øens 300 indbyggere havde 20 for seks år siden helbredsproblemer, der kan relateres til stråling. Det svarer til, at en ud af fire af dem, der var børn da prøvesprængningerne fandt sted har fået skjoldbruskkirtelkræft, skriver RNZI.

Sueur mener, at franske politikere og militær forsøger at nedtone konsekvenserne af de atmosfæriske prøvesprængninger. Konsekvenser, der bl.a. består i alvorlige sundhedsproblemer for befolkningen i Tuamotu-øgruppen, som Moruroa og Tureia er del af.

Øgruppen ligger øst for Tahiti.

Den franske psykiater har ifølge RNZI flere gange forsøgt at råbe de franske myndigheder op men uden held.

En fransk militærlæge siger til avisen Le Parisien, at militæret ikke har funder noget usædvanligt, der kan kædes sammen med de franske atomprøvesprængninger og foreslår at sundhedsproblemerne kan skyldes blyforgiftning fra de bilbatterier, der ofte bruges i fiskeriet.

Se Christian Sueurs rapport (på fransk) her