Frimodig rejsedagbog fra dansk u-landsfrivillig i Afrika

Forfatter billede

Beskrivelser af fremmede lande og folk er oftest af en slags overordnet karakter – og når ligesom ikke ned i befolkningernes ”dyb”.

Anmeldelse af Henrik Døcker

Denne bog af journalist Lotte Skou Hansen med titlen “Jaja, jeg skal nok redde jer – når jeg lige har drukket min rom og cola” er anderledes.

For her får vi minsandten en personlig beretning om dagligdagen fra en ung håbefuld dansker, der tilbragte et halvt år som udsendt gennem Ungdommens Røde Kors til Uganda.

Var der en del materielle afsavn forbundet med dette ophold, så var der – som titlen mere end antyder – også meget skæg og ballade. Bogen er faktisk så letbenet, at man har lidt svært ved at tage forfatteren alvorligt.

Eller sagt på en anden måde: Gad vidst, hvor meget af formålet med den dengang 24-årige Lottes Afrika-mission, der egentlig blev opfyldt?

Bogen beretter forholdsvis lidt om udbyttet af opholdet. Men det havde noget at gøre med hygiejne, seksualinformation og ligestilling mellem kønnene.

Forfatteren og hendes syv medudsendte danske u-landsfrivillige skal såmænd nok have plantet nogle ’sædekorn’ for en svag forbedring af ugandernes livsvilkår, men få læsere vil nok føle sig overbevist.

Bogen giver et skarpt nærbillede af dagliglivets ’udfordringer’ i et land som Uganda; forfatteren forklarer os, at man skal undgå ordet ’problemer’ på disse breddegrader!

Der er ikke noget at sige til, at en vesterlænding har svært ved at snuppe ugandernes himmelråbende mangel på præcision eller ordholdenhed. Eller den manglende sans for at vise minimale miljøhensyn.

Danskerne fik skaffet uganderne nogle symaskiner og bistået nogle hjemstavnsfordrevne stammefolk. Ellers hører vi mest om Lottes måltider, cocktails, appetit på det modsatte køn, frustrationer og besvær med at få tiden til at gå i en gudsforgået ugandisk provinsby, hvor man må døje med strømafbrydelser og andre gener.

Opholdet var led i en nu 20 år gammel dansk-ugandisk udveksling af medlemmer af de to landes Røde Kors-ungdomsafdelinger.

Lotte Skou Hansen: “Jaja, jeg skal nok redde jer – når jeg lige har drukket min rom og cola. Mit Uganda”
Sidetal: 168
Pris: 199 kr.
Udkom efteråret 2011
Udgiver: Forlaget Siesta (Aarhus)

Se mere på www.mituganda.dk

————-
Anmeldelsen er bragt i seneste nummer af FN-forbundets blad “GLOBAL”. Henrik Døcker er journalist med folkeret som speciale.