Chokolade koster skov i Vestafrika. Det er i hvert fald tolkningen hos World Resources Institute af de nye tal, der er kommet om afskovning i verden.
De viser, at skovhugsten i Ghana steg med 60% sidste år i forhold til 2017. Det er højdespringeren, når man måler på stigningen i forhold til året før. Elfenbenskysten, hvor der har været en stigning på 26% i samme periode, står som nummer to i den henseende.
et opslag om tallene fra World Resources Institute.
Tallene stammer fra en af de to “store” overvågningssystemer for afskovning, nemlig Global Forest Watch, der administreres af World Resources Institute og bygger på tal fra University of Maryland.
De helt nye data viser, at den samlede afskovning på kloden var lavere end de to foregående år, men alligevel blev 2018 det fjerdeslemmeste år for verdens skove, siden man startede med disse målinger i 2002.
Positiv udvikling i Indonesien
I februar var den norske klima- og miljøminister i Indonesien. Her kunne han love 150 millioner danske kroner som belønning for, at det asiatiske ørige har reduceret skovhugsten. Midlerne var dog betinget af, at udviklingen kunne bekræftes af en uafhængig kilde.
Det ser ud til, at det nu er sket.
Sidste år var der en gevaldig nedgang i indonesernes skovhugst i forhold til 2017, og i 2018 er der en endda en lille forbedring i forhold til det foregående år., viser den nye data.
Afskovningen i det naturrige land er nu nede på et niveau, som ikke er set siden 2003.
En del af reduceringen kan skyldes, at de seneste to år har været vådere i Indonesien, skriver World Resources Institute. De voldsomme tal for skovødelæggelse i 2016 kan forklares med skovbrande i et år, der var præget af vejrfænomenet El Nino. Den er tilbage igen, men ikke i ligeså katastrofal grad som for et par år siden.
Fredsaftale fortsætter med at koste skov i Colombia
I 2016 modtog den tidligere præsident i Colombia, Juan Manuel Santos, Nobels Fredspris for at have indgået en fredsaftale med FARC.
Der var stor begejstring over initaitivet, men det har muligvis haft utilsigtede følgevirkninger for Colombias skove.
Sidste år steg skovhugsten med 9%. Det er en fortsættelse af en uheldig udvikling.
“Ironisk har dette tab en sammenhæng med fredsprocessesen, da områder i Amazonas, der tidligere var under FARC’s kontrol, nu er åbnet for udvikling”, fremgår det af artiklen fra World Resources Institute.
Brasilien er på grund af sin størrelse det land i verden, hvor der har været tale om det største tab af primærskov, mens DR Congo indtager andenpladsen og Bolivia følger efter. I ingen af landene har dog været en betydelig stigning i forhold til 2017.
I Bolivia skyldes skovtabet særligt storindustrielle landbrug, mens småbønder er de skyldige, når det gælder afskovning i Peru, ifølge undersøgelsen fra Global Forest Watch, som bygger på satellitbilleder.