Frygt for hungersnød i Sydsudan

Laurits Holdt

Af Jonas Pröschold, Folkekirkens Nødhjælp

Situationen er fortsat desperat i Sydsudan, hvor FN netop har opgraderet sin vurdering af krisen, ås den ligger på linje med Syrien og CAR. På trods af en våbenhvile er der fortsat kampe i landet og giver nu frygt for hungersnød.

Der var tegn på bedring, da regeringen og oprørerne i Sydsudan blevet enige om en våbenhvile i sidste måned. Men våbenhvilen bliver ikke overholdt, og der er fortsat massive problemer i landet.

Det blev understreget sent onsdag, da FNs humanitære chef Valerie Amos opgraderede krisen i Sydsudan til en kategori 3 nødsituation – den samme kategori som borgerkrigen i Syrien og Den Central Afrikanske Republik.

Situationen er alarmerende, og det er i øjeblikket svært at få nødhjælp ind i landet, fortæller Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Sydsudan.

”Det er meget vanskeligt at få adgang til de områder, hvor der stadig er kampe. Sydsudan fungerer ikke særlig godt rent administrativt, og der er derfor meget lang behandlingstid for at få  nødhjælp over grænsen. Det er ekstremt problematisk, for der er virkelig mange mennesker, der har brug for hjælp,” siger Peter Bo Larsen, som befinder sig i Sydsudans hovedstad Juba.

Han fortæller, at et stort parti af køkkengrej og hygiejnekit, som er essentielt for at sikre sundhed og ernæring hos udsatte familier, har været strandet uden for Sydsudans grænser i to uger, som følge af bureaukrati.

Risiko for hungersnød

Opgraderingen af krisen i Sydsudan kommer samtidig med, at FN advarer mod, at Sydsudan kan være på vej mod hungersnød. Det skyldes, at mange områder er afhængige af den nødhjælp, der hvert år bliver deponeret inden regntiden begynder i juni. 

”Når først regntiden sætter ind, er det umuligt at komme frem med nødhjælp ad de oversvømmede veje, og derfor er det afgørende, at lagrene med nødhjælp i de afsides regioner bliver fyldt op inden for få måneder. Sker det ikke, vil konsekvenserne være katastrofale,” siger Peter Bo Larsen.

Det er derfor afgørende, at der snarest muligt bliver indgået en fredsaftale, der stopper kampene mellem den sydsudanesiske regering og oprørsstyrkerne, så organisationer som Folkekirkens Nødhjælp kan få uhindret adgang til at uddele fornødenheder.

Lang vej til fred

Fredsforhandlingerne blev genoptaget i Addis Ababa denne uge, men der ser endnu ud til at være meget lang vej til en aftale, fortæller Peter Bo Larsen.

”Hvis en fredsaftale skal have haven chance for at skabe varig fred er det vigtigt, at ikke kun de stridende partner involveres i forhandlinger. Folkekirkens Nødhjælp har derfor støttet en delegation af kirkeledere, som nu er i Addis, da kirkerne i Sydsudan traditionelt spiller en stor rolle som fredsmæglere mellem forskellige etniske grupperinger, stammer, lokalsamfund og politiske grupperingerne. Det er derfor nødvendigt, at kirkerne og andre civilsamfunds organisationer inddrages fra starten af processen,” siger han. 

De seneste tal fra FN viser, at 743.000 mennesker er på flugt inden for Sydsudans grænser. Samtidig er 150.000 mennesker flygtet ud af landet. Der er frygt for, at mange flere vil blive drevet på flugt, så længe urolighederne fortsætter. De nyeste estimater fra FN forudsiger, at 1,2 millioner mennesker vil være på flugt indenfor landets grænser til juni i år.