George Weah bliver Liberias næste præsident

weah-taylor
George Weah og hans vice-præsident Jewel Howard-Taylor.
Foto: Congress for Democratic Change.
Laurits Holdt

Den tidligere fodboldstjerne George Weah vandt anden og afgørende runde af præsidentvalget i det vestafrikanske land Liberia. Han skal afløse den nuværende præsident Ellen Johnson Sirleaf, der den 16. januar går af efter 12 år på posten.

Weah stillede også op til præsidentvalget i 2005 men her tabte han til Sirleaf Johnson. Denne gang kunne hun ikke stille op igen og Weahs hovedmodstander i valget – og den anden kandidat i valgets anden runde – var Sirleaf Johnsons vicepræsident Joseph Boakai

Ifølge BBC havde den 51-årige Weah fået 61,5 procent af stemmerne mod Boakais 38,5 procent, da der torsdag var optalt 98,1 procent af stemmerne.

Den 79-årige Ellen Johnson Sirleaf blev Afrikas først kvindelige præsident og i 2011 modtog hun Nobels fredspris for sin indsats i fredsarbejdet i sit land. Fra 1989 til 2003 var landet nedsunket i en brutal borgerkrig og Ellen Johnson Sirleaf har stået i spidsen for landet siden det første valg efter krigen. 

Som i bl.a. USA stiller en præsidentkandidat op med en vice-præsident-kandidat ved sin side.

Weahs vice-præsident bliver Jewel Howard-Taylor, som tidligere var gift med landets forhenværende præsident Charles Taylor. De to blev skilt i 2006 – samme år som Charles Taylor blev arresteret i Nigeria og udleveret til den internationale domstol for Sierra Leone.

Charles Taylor har siden 2012 været fængslet i Storbritannien, hvor han afsoner en dom på 50 år for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med borgerkrigen i Liberias naboland Sierra Leone.