Liberias nye præsident varsler sparetider – og historisk ændring af regler for statsborgerskab

screen_shot_2018-01-31_at_14
Forfatter billede

I sin første store tale som præsident i Liberia, bebuder den tidligere fodboldstjerne George Weah, at han vil gå 25 procent ned i løn – pengene skal i stedet gå til en udviklingfond, siger Weah, som varsler sparetider i staten og en optrapning af kampen mod korruption i det vestafrikanske land.  

Præsidenten udtaler også, at han ønsker at fjerne en “racistisk og forældet bestemmelse” i landets forfatning, som begrænser statsborgerskab (og tilhørende rettigheder) til sorte mennesker.

“It contradicts the very definition of Liberia, which is derived from the Latin word ‘liber’, meaning ‘liberty’,” sagde Weah.

Ikke-sorte udlændinge og minoriteter har i dag ikke mulighed for få statsborgerskab i Liberia –  det betyder blandt andet at de ikke må købe land eller opstille til politiske valg. Det anslås, til eksempel, at der lever cirka 4000 libanesere i Liberia, som er efterkommere af libanesere, der boet i landet i flere generationer.

Liberia blev grundlagt af frigivne slaver, der slog sig ned i området omkring 1822. I 1847 blev landet en uafhængig republik, der skulle være et helle og refugium for frigivne slaver af sort afrikansk herkomst. Forfatning af 1847 definerer sorte mennesker som “persons who are Negroes or of Negro descent.“.