Liberiansk krigsherre skal 30 år i amerikansk fængsel

Liberiske regeringssoldater under kampe i Monrovia i 2003.
Foto:
Laurits Holdt

Mohammed Jabbateh – kendt som Jungle Jabbah – er blevet idømt 30 års fængsel ved en domstol i den amerikanske by Philadelphia. Han blev kendt skyldig i oktober 2017 og fik sin dom fredag.

Den nu 51-årige Jabbateh deltog i den første borgerkrig i Liberia i 1989 til 1996 og ledede her grupperne United Liberation Movement of Liberia for Democracy (Ulimo) og senere Ulimo-K, rapporterer BBC.

Læs mere om Mohammed Jabbateh på Wikipedia.

Han blev dømt for at have løjet for de amerikanske immigrationsmyndigheder, da han i 1999 fik tilladelse til at rejse ind i USA. Her skrev han under på, at han ikke havde tilhørt en væbnet gruppe. Det er altså denne løgn – og ikke forbrydelserne i sig selv – der i sidste ende har sendt ham i fængsel, skriver Modern Ghana.

Ifølge anklageskriftet har Jabbateh som leder af en væbnet gruppe beordret og selv begået bl.a. drab, tortur, kannibalisme og andre krænkelser af menneskerettighederne.

Han blev anholdt i april 2016 efter at have boet mange år i East Lansdowne i det sydvestlige Philadelphia, der kaldes “Little Liberia” eller “Little Africa”.

Jabbateh er den første, som er blevet dømt for forbrydelser i forbindelse med borgerkrigene i Liberia.

Mange liberianere er utilfredse med at der ikke bliver gjort mere for at retsforfølge personer, der begik krigsforbrydelser under borgerkrigene i landet. Der var borgekrig i to omgange – først fra 1989 til 1996 og derefter fra 1999 til 2003.

De to borgerkrige kostede tilsammen mellem 200.000 og 250.000 livet.

I nabolandet Sierra Leone er der oprettet en særdomstol, der tager sig af sager om krigsforbrydelser og overgreb begået under landets borgerkrig. Det er ved denne domstol, at den tidligere liberianske præsident Charles Taylor er blevet dømt. Han blev dømt for krigsforbrydelser begået på Sierra Leones territorium.