Ghana får en lang næse – kvart milliard overføres til akut nødhjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen agter at øge støtten til de mange ofre for humanitære kriser i verdens brændpunkter for at imødekomme det massive behov for mad, medicin og tag over hovedet. 250 mio. kr. tages fra den langsigtede udviklingsbistand i Vestafrika, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag. 

Pengene vil blive taget fra udviklingsbistanden til Ghana, hvor der er frigjort midler som følge af, at en oprindelig planlagt budgetstøtte på 220 mio. kr. er udskudt “grundet den usikre makroøkonomiske situation i landet”, som det udtrykkes.

Det er et af de største beløb nogensinde, som er trukket fra kasse et i dansk bistand til noget u-land. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) besøgte Ghana i foråret og roste landet for dets stabilitet og fremgang.   

Desuden vil der blive taget 30 mio. kr. fra Benin, hvor der er midler til rådighed i forbindelse med udfasning af landeprogrammet.

Vestafrika er verdens fattigste region og et satsningsområde for dansk bistand i disse år.

Mogens Jensen siger:

”Der er i dag over 51 millioner flygtninge og fordrevne på globalt plan. Det er det højeste antal siden anden verdenskrig. De mange ofre for konflikt har brug for, at vi viser vores solidaritet”.

“Men de humanitære kasser er tomme. Jeg håber derfor, at Folketingets partier vil bakke op om, at vi nu afsætter yderligere 250 mio. kr. for at imødekomme de akutte behov”.

Massser af penge fra saudierne til Irak

I sidste uge opjusterede FN krisen i IRAK til den højeste humanitære krisekategori. Opgraderingen medfører, at krisen øjeblikkeligt gives prioritet i FN’s økonomiske midler og medarbejdere, skriver ministeriet.

FN mangler dog ikke midler efter at Saudi Arabien har stillet et enormt beløb til rådighed for hjælpeindsatsen – se telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-08-14/enorme-hurdler-hj-lpe-i-irak-selv-om-der-er-penge

På nuværende tidspunkt er der yderligere tre kriser i den alvorligste kategori, nemlig SYDSUDAN, SYRIEN og Den Centralafrikanske Republik (CAR).

”Udover de fire megakriser er situationen i GAZA stærkt forværret, FN advarer om overhængende risiko for hungersnød i SOMALIA, og så skal der sikres nødhjælp til de såkaldte glemte kriser, hvor behovene er store i eksempelvis YEMEN, DARFUR i Sudan og DR CONGO”, fortsætter Mogens Jensen.

I SYRIEN anslås det, at i alt 10,8 mio. mennesker har behov for nødhjælp, heraf er 6,5 mio. fordrevne. I IRAK er flere hundrede tusinde fordrevet fra deres hjem siden juni, og det antages, at over en mio. lever som fordrevne i landet.

I SYDSUDAN er over halvanden million nu fordrevet fra deres hjem, og 7,3 mio. har behov for humanitær assistance. I CAR har 2,5 mio.akut behov for humanitær bistand, heriblandt 512.000 fordrevne. Dertil kommer 400.000 flygtninge i nabolande.

Alarmen lyser også i Somalia

SOMALIA er ikke pt. i kategorien for de mest alvorlige og omfangsrige humanitære kriser, men omkring 2,9 mio. mennesker har behov for humanitær bistand, og der er udsigt til en meget alvorlig sultkatastrofe, hvis der ikke gribes hurtigt ind med flere humanitære midler fra det internationale samfund.

Regeringen vil anmode Finansudvalget om godkendelse af, at der for 2014 bruges yderligere 250 mio. kr. til humanitære indsatser.

Pengene vil gå til indsatser i de ovennævnte alvorlige kriser, herunder også i berørte nabolande og i andre humanitære kriser, der udvikler sig eller opstår året ud.

Dertil kan komme behov for at yde ekstra bevillinger til øvrige alvorlige og eskalerende humanitære kriser i eksempelvis AFGHANISTAN, BURMA, PAKISTAN, YEMEN, PALÆSTINA og MALI, anfører ministeriet.

Tre puljer under Danida går til humanitære indsatser (alle tal fra 2014):

* Ikke-øremærkede bidrag til internationale organisationer på i alt 610 mio. kr
* Strategiske partnerskaber med danske og internationale organisationer med et budget på i alt 644 mio kr.
* Øvrige bidrag til akutte og langvarige kriser med et budget på i alt 271 mio. kr. fra årets start. Derudover de 250 mio. kr. ekstra.

Det giver i alt 1.775 mio. kr.

Man kan se udenrigsministeriets anmodning til Folketingets finansudvalg på http://www.ft.dk/samling/20131/almdel/uru/bilag/235/1392690.pdf

(det kan godt tage et stykke tid at hente PDFen)