Tørven dækker kun fire procent af hele Congo-bækkenet. Men lagrer samme mængde kulstof, som alle de træer, der dækker de øvrige 96 pct.
Forskerne kortlagde verdens største tropiske tørveområde i en fjern del af Congos sumpe, nemlig Cuvette Centrale tørvelandet i kæmpelandets centrale del, som dækker 145.000 kvadratkilometer – eller tre gange så stort som Danmark.
Sumpene holder sandsynligvis på 30 milliarder tons kultstof, hvilket gør det til det mest kulstofrige økosystem på Jorden.
Et britisk-congolesisk forskerhold opdagede sumpene for fem år siden. Deres forskning, som lige har været bragt i Nature, konkluderer at 30 pct. af al kulstof, der er lagret på Jorden, er lagret i dette område.
Godt nyt for klimakampen
”Mængden af lagret kulstof svarer til intet mindre end USAs udledninger fra fossile brændsler over 20 år”, siger et medlem af forskerholdet til The Guardian.
Tørv er organisk jord i et vådområde, som består af delvist komposterede planter og er mest almindeligt i mere kølige egne som det nordlige Rusland, Europa og Canada.
Sunde tørveområder fungere som opsamling for kulstof, hvorved det fjernes fra atmosfæren. Tørvs våde tilstand spærrer kulstof inde, men før det fungerer bliver der nødt til at være våde områder.
Hvis tørveområderne tørrer ud eller bliver drænet for at give plads til plantager, bliver drivhusgasserne sluppet ud i atmosfæren
Det er derfor meget vigtigt, når vi taler skove og klimaforandringer, at der også er fokus på tørveområderne, anfører Verdens Skove.