Hærgende militser skader indsats mod ebola-udbrud i DR Congo

610322
Arbejdet med ebola-patienter er farligt på grund af den høje smittefare. Her ses sundhedspersonale i Sierra Leone under verdens hidtil værste udbrud i 2014.
Foto: UN Photo/Ari Gaitanis
Laurits Holdt

Læger, sygeplejesker og andre fra landets sundhedsmyndigheder og udlandet forsøger at stoppe et udbrud af den frygtede sygdom ebola i den østlige del af Demokratiske Republik Congo (DR Congo) men det besværliggøres af, at bevæbnede grupper huserer i området.

Tidligere i oktober blev to lokale sundhedsansatte, som arbejdede med ebola-indsatsen, dræbt af militsfolk.

Udbruddet begyndte 1. august i provinsen Nordkivu, der ligger op mod grænsen til Uganda og Rwanda, og har ifølge FN’s sundhedsorganisation indtil videre kostet 170 livet. 

Flere gange har lægehold måttet indstille deres arbejde på grund af de bevæbnede gruppers vold, trusler og den usikkerhed som deres tilstedeværelse skaber. 

Gruppernes aktiviteter skaber også stor usikkerhed og frygt blandt befolkningen og titusinder er flygtet fra deres hjem af den årsag, rapporterer FN’s kontor for humanitære anliggende, OCHA.

Udbruddet er det 10. på 40 år i DR Congo. På trods af det høje dødelighed og ekstreme smittefare er store spredninger hidtil blevet afværget. Men på grund af de usikre forhold i området har Verdenssundhedsorganisationen WHO hævet risikoniveauet fra “højt” til “meget højt” fordi der er frygt for, at det ikke vil lykkes at inddæmme udbruddet.