Indien og EU forhandler i øjeblikket om en aftale, der vil tillade indiske service-virksomheder at udstationere specialister i EU – vel at mærke på indiske lønninger, skriver magasinet “Notat” i en pressemeddelelse torsdag.
Hvis det står til inderne, vil frihandelsaftalen indeholde en særlig klausul om såkaldt mode 4-levering af serviceydelser.
Mode 4-levering dækker over en ordning, under hvilken ansatte hos serviceleverandører i ét land, f.eks. Indien, frit kan udstationeres i de lande, hvor servicemodtagerne befinder sig, for at levere den aftalte service.
Det betyder i praksis, at indiske serviceleverandører kan benytte deres egne højtuddannede eksperter til at levere billige serviceydelser i EU-lande.
Eksempelvis kan indiske firmaer udbyde offentlige og private ydelser indenfor IT, ingeniørarbejde og andre områder, hvor højtuddannet og specialiseret arbejdskraft er en del af kernen i service-kontrakten.
Da de indiske specialister fortsat vil være ansat af den indiske serviceleverandør, vil de som udgangspunkt modtage den løn, de også fik i Indien.
Store ændringer
Direktøren for den Bruxelles-baserede tænketank European Center for International Political Economy, Dr. Razeen Sally, bekræfter overfor magasinet Notat, at en Mode 4 klausul er i spil og kan medføre ændringer i brancher med højt specialiseret arbejdskraft.
“Mode 4 er et vigtigt krav fra Indien, og Kommissionen har svært ved at imødekomme det, fordi kompetencen på området til dels stadig ligger hos medlemsstaterne”, siger han og uddyber:
“Derfor er den endelige Mode 4 klausul sandsynligvis en smal klausul, der kun vil dække eksperter indenfor visse brancher som IT og rådgivningsvirksomhed”.
Max fem år
EU kommissionen ligger i forhandling med medlemslandende om omfanget af denne adgang.
Det er sandsynligt, at der kun vil blive tale om højtuddannet arbejdskraft. Ligesom Mode 4-udstationeringer normalt kun vil kunne vare op til fem år.
Dog er der intet til hinder for, at den indiske serviceudbyder så vil kunne sende nye eksperter til EU eller vinde et nyt udbud.
Aftalen gælder også offentlige udbud, fordi den vil inkludere gensidige liberaliseringer indenfor offentlige indkøb og udbudsregler.
Aftalen forventes vedtaget ved udgangen af 2012.