Onsdag i sidste uge skete det igen. En teenagedreng på 15 år blev skudt og fire andre såret i Fawwar-flygtningelejren i nærheden af Hebron i den sydlige del af den besatte vestbred.
Netop Hebron er arnestedet for evindelige sammenstød mellem palæstinensere og israelere. Der bor omkring 400 israelske bosættere i Hebron, og der er cirka 1600 israelske soldater til at passe på dem. Det i sig selv er næsten en garanti for mange og voldelige sammenstød.
Når man så bevæger sig rundt i Hebron, kan man ikke undgå at se, hvordan disse sammenstød opstår. Hen over gaderne i det gamle souk-område er der spændt et hegn over gaden til at opsamle det affald, som de israelske bosættere smider ud over gaden. Dette kan netop lade sig gøre, fordi bosætternes huse ligger klistret op ad palæstinensernes huse.
Står man på taget af et hus, kan man med få meters mellemrum se et israelsk flag og et palæstinensisk flag kun adskilt med et pigtrådshegn, og jævnligt møder man kraftige metal låger, der bliver brugt til at lukke gaden af under de mange palæstinensiske demonstrationer mod besættelsesmagten.
I den ene ende er gaden lukket med et israelsk checkpoint, som man skal gennem for at komme til en af områdets store seværdigheder, Ibrahim-moskéen, hvor sarkofagen af vores allesammens stamfader Abraham befinder sig.
Gaden man kommer ud på, og hvorfra man kan komme til Ibrahim-moskéen, er også noget for sig selv. Den er ret kort, og i begge ender er der israelske checkpoints, som fører ind til et bosætter område.
Palæstinensiske børn skal hver dag gennem disse checkpoints for at komme til deres skole. Det er en ret problematisk procedure for børn allerede i 1. klasse at skulle aflevere deres tasker for at få dem undersøgt og selv blive undersøgt af uniformerede soldater med store maskinpistoler, inden de kan komme i skole.
Ifølge EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel), en organisation der sender folk ud i Palæstina for at rapportere om blandt andet brud på børnekonventionen, bliver børn helt ned til 10 år hentet ud fra deres skole, arresteret og ofte beskyldt for at kaste med sten.
Ifølge UNICEF var der i maj 2020 ikke færre end 194 børn fængslet i Palæstina. Mange af dem afventer en retssag uden adgang til advokat eller kontakt til familie på grund af Covid-19 pandemien, hvilket UNICEF har protesteret imod som et klart brud på børnekonventionen.
Herhjemme har vi netop fejret 100-året for genforeningen og 75-året for befrielsen. I Palæstina har man for få år siden markeret 50 års besættelse, og om få år kan man markere 75-året for ”Nakbar”, oprettelsen af Israel og udrensningen af palæstinensere.