Tusindvis af krigsramte flygtninge strømmer til Europa, mens millioner bliver tilbage i nærområdets flygtningelejre.
Tusinder får opmærksomhed, fordi de krydser vores grænser, mens millioner risikerer at gå i glemmebogen, fordi de stadig er på armslængdes afstand.
Den tendens vil Mission Øst gøre op med.
Vi hjælper de forfulgte og fordrevne i nærområderne – ikke for at holde dem væk fra Danmark, men for at hjælpe nødlidende, hvor de befinder sig.
Derfor tænker vi ikke ”os herhjemme og dem derude”, men ønsker at hjælpe mennesker i nød, også selv om de ikke står lige ude foran vores dør. Alle flygtninge fortjener støtte, både herhjemme og i verdens brændpunkter.
Hjælper flygtninge før de tvinges på flugt
Vi møder dem i hobetal på den anden side af Middelhavet. Og vi hjælper dem, før de tvinges på livsfarlig flugt.
De fleste flygtninge befinder sig i nærområderne – enten som internt fordrevne eller som flygtninge i nabolandene.
De har ikke nået at flygte videre, de kan måske ikke flygte videre på grund af sygdom og handikap, de har måske ikke råd til at flygte videre, og – mest af alt – de vil måske ikke flygte længere væk, end at de kan vende tilbage til deres hjemegn, når der forhåbentlig igen bliver fred i deres land.
Ingen flygter godvilligt fra det land og den egn, hvor de og deres familie og slægt har opbygget en tilværelse gennem århundreder. De flygter, fordi de er jaget vildt.
De flygter, fordi de risikerer drab, voldtægt og bortførelser. De flygter i panik, de befinder sig i undtagelsestilstand, og de drømmer om en normal tilværelse med fremtidsudsigter for deres børn.
Derfor arbejder Mission Øst med materiel nødhjælp, psykosocial støtte og genopbygning af huse i de sikre områder af Syrien og Nordirak. Det sker bl.a. i områderne omkring Dohuk og Sinjar i Nordirak.
Sendte en halv million yezidier på flugt
Sinjar kom på landkortet i danskernes bevidsthed for et år siden, da Islamisk Stat dræbte mændene, voldtog kvinderne og bortførte unge teenagepiger som sexslaver og sendte en halv million yezidier på flugt.
I dag er dele af Sinjar området befriet. Mission Øst er til stede med psykosocial støtte for at beskytte og forbedre de fordrevnes psykiske og sociale tilstand i det, der mildest talt er en nødsituation.
Især kvinder og børn er sårbare, fordi kvinderne stadig risikerer overgreb, og børn uden opsyn nemt kan blive offer for skrupelløse menneskehandlere.
I det nordlige Sinjar og i Dahuk opretter Mission Øst tre kvindecentre og tre såkaldte ”børnevenlige områder”.
Kvinder får hjælp til at bearbejde traumer, så de om muligt kan genoptage en almindelig hverdag.
Børnene deltager i børneklubber og leger, lærer og deltager i hobbyaktiviteter, for at de kan genoptage deres skolegang og vende tilbage til det liv, ethvert barn bør have.
Mission Øst har hjulpet fordrevne i Nordirak med vintertøj og husly og giver også praktisk hjælp i form af dunke til transport og opbevaring af drikkevand, samt hygiejneartikler til øget velvære og bedre sanitære forhold.
Samtidig uddeles byggematerialer og værktøj til at bygge læ for sol og regn, tæpper til at dække sig med, samt soldrevne lamper til at øge sikkerheden om natten.
Men nødhjælp og psykosocial støtte er ikke nok.
Dem, der vender hjem til befriede områder, møder plyndrede huse, og mange må begrave deres myrdede slægtninge. Indsatsen bør derfor følges op af hjælp til at genopbygge huse og samfundsinstitutioner.
Men også befolkningens indre værdier skal genopbygges ved oplæring i helt basale menneskerettigheder. Alt sammen for at de bliver i stand til at genopbygge deres samfund og skabe sig selv en fremtid.
Kun pengene sætter begrænsninger for, hvad vi kan gøre for de fordrevne. Derfor er det nedslående læsning, at donorlande kun udbetaler 37 procent af de penge, de har lovet FN for at stabilisere nærområderne. Der mangler ifølge Politiken næsten 20 milliarder kroner.
Der er brug for, at verdenssamfundet sætter alle sejl til for at hjælpe flygtninge og fordrevne. Ikke for at holde dem væk fra os, men for at hjælpe dem lige dér, hvor de er – uden andre muligheder.
Mission Øst fortsætter ufortrødent hjælpearbejder blandt de fordrevne yezidier, kristne og shiamuslimer i Syrien og Nordirak.
Kim Hartzner er læge og generalsekretær for Mission Øst