Hjælpen er på vej til katastroferamte Vanuatu

Forfatter billede

Desperate indbyggere i den fattige østat Vanuatu har fået de første sendinger af nødhjælp ind, efter den tropiske superorkan Pam raserede øerne i weekenden. Ødelæggelserne og den i forvejen dårlige infrastruktur vanskeliggør hjælpearbejdet.

De første sendinger nødhjælp med vand og mad er på vej ud til de desperate overlevende efter stormen Pam, der i weekenden ramte østaten Vanuatu.

Tirsdag landede australske hjælpearbejdere i Vanuatu for at hjælpe nogle af de tusindvis af øboere, der har mistet deres hjem i den voldsomme storm.

Et fransk flådefartøj er på vej, og USA sender ligeledes et skib fyldt med nødhjælp til Vanuatu, skriver Voice of America.

Onsdag ventes hjælpen at komme frem til to af de værst ramte øer, Tanna og Erromango.

På Tanna er der frygt for, at indbyggerne snart løber tør for den sidste rest mad og vand.

Afgrøder, frugttræer og fiskernes både er ødelagt, og det samme er de butikker, der til daglig sælger mad og vand.

I hovedstaden Port Vila sælger butikkerne dåsemad, men mange indbyggere i østaten er for fattige til at købe maden, skriver Voice of America.

Det får lokale til at spise den frugt, de kan finde, som ikke er ødelagt i stormen. Men myndighederne har advaret om, at det kan være med til at forårsage sygdomsudbrud.

Isolerede øer

Mens hjælpen efterhånden begynder at komme frem til nogle øer, er andre helt isoleret fra omverdenen.

Militærfly fra New Zealand, Australien og Ny Caledonien har overfløjet området for at danne sig et overblik over skaderne og vurdere adgangen til øerne.

Fra flyene kunne piloterne se, hvordan desperate indbyggere havde skrevet et stort ”H” for hjælp i sandet på øerne, rapporterer den australske nyhedskanal 9news.

På mange af øerne er der hverken landingsbaner eller havne, og det gør det vanskeligt at få hjælpen ud.

Mange savnes fortsat

FN har nedjusteret det officielle dødstal, der nu lyder på 11 i stedet for de 24 mennesker, der oprindeligt blev nævnt.

Men mange indbyggere er fortsat savnet og ventes at blive fundet omkommet i den næste tid.

En kort videooptagelse fra en drone, som kan ses hos den australske nyhedskanal 9news, viser store ødelæggelser i Vanuatu.

Billederne er optaget på øen Efate, hvor orkanen Pam ifølge østatens premierminister, Joe Natuman, har ”udslettet” al udvikling.

Den britiske hjælpeorganisation Oxfam anslår desuden, at den tropiske superorkan har ødelagt eller beskadiget op mod 90 procent af husene i Vanuatus hovedstad, Port Vila.

Hjælpeorganisationer siger, at omkring 80 procent af husene er ødelagt på øen Tanna.

Vanuatu er et af de fattigste lande i verden. Østaten ligger desuden i et område, hvor der hyppigt er jordskælv, orkaner og vulkanudbrud.

Orkanen Pam ramte Vanuatu natten til lørdag med vindstød på op mod 270 kilometer i timen.