Hvem skal betale for den grønne omstilling i Afrika?

Aktivister fra hele Afrika afholdt mandag en folkemarch for klimaet i Nairobi. Budskabet var blandt andet, at vestlige olieselskaber skal holde sig væk fra kontinentet.
Foto: James Wakibia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Anna Regine Irgens Bromann

9. september 2023

Det var en begejstret præsident William Ruto, der mandag bød velkommen til det første klimatopmøde for afrikanske lande i Kenyas hovedstad, Nairobi. Ambitionerne fejlede ikke noget: De afrikanske ledere skulle diskutere, hvordan Afrika kan skabe sin egen grønne vækst, og der skulle findes et fælles, afrikansk standpunkt som forberedelse til COP28, der løber af stablen til december i Dubai.

”Klimakrisen rammer både det globale nord og det globale syd, rige og fattige nationer. Det er både et kollektivt problem og en fælles mulighed for at implementere fælles, globale løsninger,” lød det fra William Ruto forud for mødet i en tale, der lagde vægt på muligheden for at skabe grøn vækst og udvikling på det afrikanske kontinent.

Dermed lagde han op til et opgør med det, der ellers har været en tilbagevendende problemstilling ved de sidste mange internationale klimatopmøder: Spørgsmålet om klimakompensation til det globale syd, som var det helt store emne ved sidste års COP27. I stedet skulle fokus være på grønne investeringer i Afrikas mange ressourcer.

Som en del af topmødet blev der blandt andet oprettet et online investeringsrum, hvor forskellige grønne projekter kunne blive pitchet til investorer, og både private virksomheder og ngo’er kunne deltage i den store klimaudstilling, der fandt sted under topmødet som en del af den officielle ”Africa Climate Week”.

Den kenyanske klimaminister, Soipan Tuya, har understreget, at det først og fremmest skulle være ”en handels- og udviklingskonference med fokus på afrikanske muligheder.”

Kritik fra ngo’er af McKinsey-involvering

Det er dog ikke alle, der bifalder dette nye fokus på investeringer, og især det faktum, at det amerikanske konsulentfirma McKinsey har hjulpet de keynesianske værter med at planlægge topmødet, har vakt kritik.

Mere end 500 afrikanske klima- og miljøorganisationer skrev forud for mødet under på et brev adresseret til William Ruto, der opfordrede ham til at sikre sig, at afrikanske og ikke vestlige interesser fik første prioritet.

”Topmødets agenda, som det er blevet foreslået af McKinsey, reflekterer USA, McKinsey og vestlige virksomheders interesser, mens de vigtigste prioriteter for Afrika påfaldende mangler,” skriver organisationerne, der samlet kalder sig ”The Real Africa Climate Summit”, på deres hjemmeside.

Frygten er, at Afrikas grønne omstilling vil blive ledt på afveje af vestlige interesser og olie- og gasindustrien, som McKinsey også har repræsenteret.

Klimaaktivist: Stop vestlige investeringer i Afrikas gas og olie

350 Africa, der er en del af den internationale klimaorganisation 350.org, er blandt de organisationer, der skrev under på brevet til William Ruto, og de var også med til at arrangere en stor klimamarch, der indledte mødet mandag. Aktivist Charity Migwi, der er kampagneleder for 350 Africa, forklarer, at marchen blandt andet skulle sætte fokus på, at vestlige selskaber stadig investerer milliarder i udvinding af gas og olie i Afrika.

”Hvert år får olie- og gasindustrien, hvad der svarer til 7 trillioner amerikanske dollars. Forestil dig, hvis de penge gik til bæredygtig energi. Vi ville ikke engang være nødt til at vente til 2050, det ville revolutionere energiindustrien nu,” siger hun.

Charity Migwi kritiserer især vestlige investeringer i den østafrikanske olieledning mellem Uganda og Tanzania, som blandt andre franske TotalEnergies planlægger at bygge for at udvinde olie fra reserverne i Uganda. Faktisk bør afrikanske ledere afvise alle investeringer, der går til fossile brændsler.

”Først og fremmest skal der være fokus på Afrikas egne interesser og klimahandling, der støtter en hurtig omstilling væk fra fossile brændsler ,” siger hun.

”Selvom vi gerne vil have klimainvesteringer og -kompensation fra det globale nord, er det vigtigt at sige nej til investeringer i fossile brændsler.”

Hun ærgrer sig over, at Den Afrikanske Udviklingsbank så sent som til sidste års COP27 støttede idéen om, at udvinding af naturgas var en del af klimaløsningen for Afrika.

Skuffende deklaration afsluttede topmødet

Onsdag sluttede det afrikanske klimatopmøde så med en fælles deklaration fra de deltagende lande. I den opfordrer de afrikanske ledere blandt andet de vestlige lande til at opretholde tidligere aftaler om at give klimakompensation til det globale syd. Derudover bør der etableres en global klimaskat på al handel med fossile brændsler, shipping og lufttransport, der skal bruges til at finansiere den grønne omstilling

Ifølge organisationerne bag ”The Real Africa Climate Summit” er det en skuffende og utilstrækkelig deklaration, der i alt for høj grad er påvirket af vestlige interesser.

Charity Migwi roser dog deklarationen for at sætte fokus på vigtigheden af at bruge Afrikas ressourcer aktivt i den grønne omstilling, ikke mindst til at etablere vedvarende energi. Også idéen om en global klimaskat, der skal finansiere omstillingen, er god, mener hun.

”Vi har brug for politisk vilje fra vores ledere, og det globale nord bliver nødt til at tage ansvar og betale for deres udledninger,” siger Charity Migwi, der sammen med resten af holdet fra 350 Africa bruger fredagen på at pakke sammen efter ugens klimaaktiviteter.

Og hvordan gik det så med det ambitiøse investeringsfokus? Ifølge præsident William Ruto blev der givet tilsagn om klimainvesteringer for mere end 160 milliarder kroner over topmødets tre dage – heriblandt godt 31 milliarder kroner fra De Forenede Arabiske Emirater. Det er en start – men der er stadig et stykke op til de næsten 700 milliarder, som den grønne omstilling ifølge Den Afrikanske Udviklingsbank kommer til at koste årligt frem mod 2040.