Turning Tables i Myanmar
Turning Tables arbejder for at give politiske, økonomiske og socialt udsatte unge en stemme til at udtrykke dem selv, og ved at lære de unge film og musikproduktion skabe et kunsterisk rum, hvor de unge kan udtrykke deres håb og drømme.
Målet er at hjælpe de unge med at skabe en bedre fremtid for deres egen og fremtidige generationer.
Turning Tables arbejder på nuværende tidspunkt i USA, Skandinavien, Afrika, Mellemøsten og Sydøstasien.
.faktabokse{ width:40%; float:right; } .faktaboks { border:1px solid #d1d1d1; color:#000; background:#eee; padding:15px; float:right; margin-left:15px; margin-bottom:15px; } .faktaboks h2{ color: #334752; } @media (max-width:768px){ .faktabokse{ width:100%; float:left; } .faktaboks{ margin-left:0; } .faktaboks p{ font-size:13px; } .faktaboks h2{ font-size:1.2rem; } .faktaboks img{ max-width:50%; margin: 0 auto; display: block; } }
I verdens yngste demokrati, Myanmar, er ytringsfrihed ikke en selvfølge og aktivisme har været med risiko for fængselsstraf. Eller det der er værre.
Stemmer fra de stemmeløse
Vejen mod frihed til ytring
Og Ye Yint, organisationens kommunikationskoordinator, tilføjer:
Udfordringen er imidlertid ikke kun, at skabe et rum, hvor de unge kan udtrykke deres frustrationer. For først skal de ikke bare lære at italesætte deres kritik. De skal lære at danne en mening, og at det er OK at have én:
Lavpraktisk foregår det ved, at trænere, producere og musikere fra
Turning Tables kommer til de unge i seks af Myanmars syv delstater, hvor de i et 7 dages forløb trænes i at spille og producere musik. Og skrive tekster der udpeger og kanaliserer de udfordringer der følger med at være ung i et land, der indtil for nyligt har været styret af militæret, og hvor aktivister og demonstranter er blevet slået ihjel i hobetal for at udtrykke sin kritik.I alt deltager ca. 120 unge i alderen 18-25 år. Hvor Turning Tables de to første år ikke blandede de unge på tværs af de forskellige stater (og etniciteter) har de, som noget nyt i 2017, mikset de unge sammen på tværs af regionalt tilhørsforhold. Med det formål at de kan møde hinanden og bryde de indgroede fordomme der er på tværs af stater og etniske tilhørsforhold.
Håbet er en fredelig fremtid
Det er nemlig ikke kun de ydre grænser der har været lukket. Den manglende frihed til at ytre sig og regimets kontrol af (sociale)medier, betyder at ungdommen ved meget lidt om hinanden på tværs af det lange land med i alt ca. 60 millioner indbyggere.
Og det er der brug for, for at bryde mønstrene med etnicitet-betinget had på tværs af tilhørsforholdene:
En konstatering der måske kan forekomme logisk, men i et land, hvor information har været ikke-eksisterende og kritik er fejet under gulvtæppet, har de unge ikke haft mulighed for at lære om hinanden, lyder det enstemmigt fra de tre repræsentanter fra Turning Tables.
Musik er et universelt sprog
I følge Darko er netop musikken et vigtigt virkemiddel for de unge til at forstå hinanden.
Kampen fortsætter
Noget som Turning Tables også oplever. Senest da de blev opfordret til, ikke at spille vindersangen fra Voice of the Youth 2016. En sang, skrevet og opført af rapper Zwe Thet Paing, der vidner om hvordan problemerne med censur og social ulighed fortsat eksisterer.