IBIS ny fuldgyldigt medlem af Oxfam

Laurits Holdt

Oxfam Internationals direktør Winnie Byanyima hilser IBIS velkommen og mener, at IBIS er et ”vigtigt skandinavisk medlem,” der med sit fokus på uddannelse og kampen mod skattely i programmer og kampagner styrker Oxfams globale arbejde, skriver IBIS i en pressemeddelelse.

IBIS har siden foråret 2015 været observatør i Oxfam.

IBIS blev grundlagt i 1960’erne som den danske afdeling af WUS – World University Services, der kæmpede for lige ret til uddannelse for alle verdens unge.

Kort efter begyndte IBIS at støtte afrikanske og latinamerikanske frihedsbevægelser og kampen imod apartheid i Sydafrika. WUS blev til IBIS i 1991, hvor organisationen udvidede sit udviklingsarbejde og blev en af de større, danske udviklingsorganisationer.

I Danmark er IBIS særlig kendt for sit arbejde med at få hele verden i skole, mindske kapitalflugt igennem skattely og at arbejde med bæredygtig udvindingsindustri i Afrika og Latinamerika. Det sker med fokus på at styrke demokrati og menneskerettigheder, bekæmpe strukturelle årsager til fattigdom – alt sammen i tæt dialog med programpartnere verden over.
 
“IBIS er stolt af at være blevet del af Oxfam. Som IBIS-medlem bliver man nu en del af en bevægelse, der er kendt i hele verden og hvis kampagner og programmer har global rækkevidde og indflydelse,” siger IBIS-generalsekretær Vagn Berthelsen.

Oxfam og IBIS deler den samme vision om en lige verden uden fattigdom – og hvad vi sammen kan gøre for at opnå det. Samtidig er jeg overbevist om at vores erfaringer også vil styrke Oxfam,” siger Vagn Berthelsen.

Kort om Oxfam

Oxfam er en global sammenslutning af 18 organisationer, der sammen med partnere i 90 lande arbejder for en mere lige verden uden fattigdom.

Oxfam blev stiftet i universitetsbyen Oxford i 1942 til bekæmpelse af hungersnød under Anden Verdenskrig. Oprindeligt hed organisationen ”Oxford Committee for Famine Relief” og det nuværende navn er altså en sammentrækning af Oxford og famine.

I 1995 stiftede fem uafhængige NGO’er Oxfam International.

I dag er der medlemsorganisationer i Australien, Belgien, Canada (hvor der også er en separat organisation i den fransktalende provins Quebec), Frankrig, Holland, Hong Kong, Indien, Irland, Italien, Japan, Mexico, New Zealand, Spanien, Storbritannien, Tyskland og USA.

Organisationer i Sydafrika og Brasilien forventes optaget i efteråret.

Oxfams internationale sekretariat ligger i Oxford. Uganderen Winnie Byanyima er sammenslutningens direktør.

Oxfam er i dag en af verdens største NGO’er.