I første omgang har 23 palmeolie- og papirvirksomheder fået uddelt bøder og frataget deres licens til skovrydning, da de er blevet dømt skyldige i at forårsage nogle af de over 100.000 brande som hærgede landet i efteråret og indhyllede regionen i røgskyer.
Brandene fik katastrofale konsekvenser for Indonesien, idet over 19 mennesker er døde og cirka en halv million blev indlagt med vejrtrækningsproblemer som direkte følge af røgen der i efteråret indhyllede hele regionen.
I alt har de mange brande kostet over 100 milliarder kroner for den indonesiske befolkning og et regnskovsområde svarende til cirka halvdelen af Danmarks størrelse er gået op i røg.
Domme kan hjælpe orangutangerne
Mange af de nedbrændte regnskovsområder er steder, hvor den udrydningstruede orangutang holder til. Og derfor er det også godt nyt for orangutangerne, at den indonesiske regering nu straffer nogle af de virksomheder som står bag brandene. Det fastslår den danske NGO Red Orangutangen, som bl.a. arbejder med at bevare Borneos regnskov.
Den danske organisation så dog også gerne et generelt stop mod at rydde mere oprindelig regnskov til landets hurtigt voksende oliepalmeindustri.
Flere domme kan følge efter
Dommen er første resultat af en undersøgelse af 276 oliepalme- og papirvirksomheder, som alle er blevet anklaget for at være skyld i skovbrandene ved at rydde skov via svedjebrug. En metode, hvor man sætter ild til skovområder for at rydde disse.
Derfor menes langt størstedelen af de over 100.000 brande, som hærgede Borneo i år, at være påsatte via denne metode.