Utilfredsheden er brudt ud i lys lue blandt mange af Iraks shiamuslimer, arbejdsløse og fattige, som siden tirsdag har demonstreret mod regeringen og den økonomiske situation i landet.
Iraks sikkerhedsstyrker har svaret igen med vandkanoner, tåregas samt både skarpe skud og gummikugler.
Antallet af omkomne under de voldsomme sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker steg fredag til 44, oplyser politi og lægekilder ifølge flere internationale medier.
Flere hundrede andre er såret.
Fredag er tusindvis af mennesker igen gået på gaden i hovedstaden Bagdad og andre byer for at vise deres vrede og utilfredshed med den høje arbejdsløshed, dårligt fungerende offentlige sektor og udbredte korruption.
Protesterne begyndte spontant tirsdag i Bagdad og andre byer, hvor nogle hundrede demonstranter krævede, at regeringen gør noget ved de sociale og økonomiske problemer.
Siden har demonstrationerne udviklet sig nærmest eksplosivt. Flere steder lyder der krav om et regeringsskifte.
Demonstrationerne er de største, siden Adel Abdul Mahdi blev premierminister for et år siden.
Mahdi og hans regering har indført udgangsforbud i et forsøg på at forhindre, at demonstrationerne vokser i styrke.
Sikkerhedsstyrker har skudt med skarpt mod nogle af de demonstranter, der har trodset regeringens udgangsforbud og har demonstreret.
De voldsomme protester har fundet sted i Bagdad og i de byer i primært det sydlige Irak, hvor flertallet af befolkningen er shiamuslimer. De kurdiske områder i nord og de regioner i vest, hvor sunnierne er i flertal, er overvejende rolige.
Premierminister: Ingen magisk løsning
Iraks øverste shiamuslimske leder, storayatollah Ali al-Sistani, opfordrede i forbindelse med ugens store bøn fredag både demonstranter og sikkerhedsstyrker til at afstå fra vold.
Samtidig retter han en skarp kritik mod Iraks regering, som ifølge ham ikke har gjort nok for at få bugt med korruptionen, rapporterer tv-stationen al-Jazeera, der dækker begivenhederne tæt.
Sistani opfordrer regeringen til at lytte til demonstranternes krav, ”inden det er for sent”, skriver al-Jazeera.
I et brev, som storayatollahens repræsentant læste op under en prædiken i den hellige by Kerbala fredag, beskylder han regeringen for ”ikke at have opnået noget”, mens han betegner drab på demonstranter som ”sorgfuldt”.
”Politikerne har det største ansvar for, hvad der foregår”, lyder det ifølge al-Jazeera fra Sistani. Han opfordrer regeringen til at imødekomme demonstranternes krav og forbedre de offentlige tjenester, finde arbejde til de arbejdsløse, stoppe klientilismen, tage sig af korruption og sende de involverede i fængsel”.
Iraks premierminister Mahdi svarede torsdag aften på kritikken, men advarede i en tv-transmitteret tale om, at der ikke er nogen ”magisk løsning” på problemerne.
Han lover imidlertid at forsøge at få opbakning til en ny lov, der skal sikre Iraks fattigste familier en minimumsindkomst.
”Jeg forsikrer, at jeres stemme blev hørt, allerede inden at I begyndte at demonstrere”, sagde han henvendt til demonstranterne, skriver britiske BBC.
Amnesty: Dødelig og unødvendig magt
FN opfordrer fredag Iraks regering til at undersøge omstændighederne omkring de mange dødsofre ved urolighederne i landet.
”Vi er bekymrede over meldinger om, at sikkerhedsstyrker har brugt skarpe skud og gummikugler i nogle områder og har skudt tåregasgranater direkte mod demonstranterne, siger Marta Hurtado, der er talsperson for FN’s menneskerettighedsorgan.
Hun understreger, at skydevåben aldrig bør bruges, medmindre der er tale om ”en sidste udvej for at beskytte sig mod en umiddelbar trussel om død eller alvorlig kvæstelse,” skriver al-Jazeera.
FN kræver i den ombæring, at der foretages en ”omgående, uafhængig og gennemsigtig efterforskning” af drab på demonstranter.
Amnesty International har fordømt sikkerhedsstyrkernes dødelige magtanvendelse og opfordrer Iraks regering til at sørge for, at demonstranterne frit kan gøre brug af deres ytrings- og forsamlingsfrihed.
”Det er chokerende, at irakiske sikkerhedsstyrker igen og igen håndterer demonstranterne med en sådan brutalitet, hvor de anvender dødelig og unødvendig magt. Det er afgørende, at myndighederne sikrer en fuldstændig uafhængig og upartisk undersøgelse af sikkerhedsstyrkernes brug af unødvendig eller overdreven magt, som har ført til demonstranters tragiske død og utallige sårede. Staten skal forpligte sig til at stille de ansvarlige for retten. Dette må ikke være endnu et tilfælde, hvor regeringen annoncerer en undersøgelse eller en undersøgelsesudvalg, der aldrig giver resultater,” sagde Lynn Maalouf, der er researchchef for Mellemøsten hos Amnesty International, i en meddelelse torsdag.