Irakiske shia-militser og regeringsstyrker har mandag morgen indtaget store områder i den kurdisk-kontrollerede Kirkuk-provins.
Ifølge Iraks regering kontrollerer styrkerne flere områder omkring den sydlige del af byen, og talsmænd fra den kurdiske Peshmerga-styrke bekræfter ligeledes, at man visse steder har trukket sig.
Det er også bekræftet, at der er iranske styrker blandt shia-militserne.
Angrebet kommer oven på flere dages rygter om krig. De kurdiske autoriteter har forsøgt at opfordre til dialog efter den kurdiske uafhængighedsafstemning, men Haider al-Abadi, Iraks premierminister, har tydeliggjort, at Irak ikke ønsker nogen dialog før afstemningens resultat bliver erkendt ugyldigt.
Trækket kommer højst sandsynligt til, at have konsekvenser for kampen mod Islamisk Stat, og viser tydeligt, at fred ikke er lige om hjørnet i Irak.
Kirkuk har historisk været omstridt, og de senere år har situationen været særligt tilspidset.
Traditionelt har Kirkuk været beboet af en lang række minoriteter, samt en kurdisk majoritet.
Samtidig opfattes byen af mange som “Kurdistans Jerusalem”. Under Saddam Husseins folkemord blev mange kurdere fordrevet og byen blev “arabificeret”.
Efter Irak-krigen har der været flere forsøg fra Kirkuks side på formelt at tilslutte sig det kurdiske selvstyre, og før kampen mod Islamisk Stat blev højeste prioritet for begge parter, forudså mange kommentatorer en nært forestående kurdisk-arabisk konflikt over regionen. I 2014 lykkedes det kurderne at få kontrol over Kirkuk.
Udover symbolsk værdi, har byen betydelige forekomster af olie, hvis ejerskab der jævnligt er konflikt om.