Iransk tegner løsladt på World Press Freedom Day

Atena Farghadani med sin mor Saedeh Zeynali
Foto: Facebook
Forfatter billede

Atena Farghadani var blevet anklaget for at kritisere iranske myndigheder på sociale medier og i sin kunst, heriblandt en tegneserie, hvori hun kritiserer medlemmer fra Irans parlamant for at overveje lovforslaget om at begrænse adgang til prævention og ulovliggørelse af frivillig sterilisering. “Det fredelige udtryk for utilfredshed forbliver en rød linje i Iran. Overskrid den og du risikerer fængselsstraf”, sagde Hadi Ghaemi, direktøren for Den Internationale Kampagne i Iran (ICHRI). 

Medlemmer af det iranske parlament som dyr var noget af det sidste Farghadani fik tegnet inden hun blev anholdt i foråret 2015. Hun blev idømt 12 års fængsel, hvorefter Global Voices rapporterede den 26. april, at hendes afsoning blev reduceret til 18 måneder. Den 3. maj –  dagen for FN’s World Press Freedom Day som er fejringen af pressefriheden, blev hun løsladt.

Under sin afsoning blev Farghadani udsat for vold af myndighederne. Og ifølge en FN rapport blev hun desuden tvunget til at tage jomfru- og graviditetstests. Farghadani beskrev i en video, da hun var ude mod kaution i december 2014, hvordan kvindelige fængselsvagter i Evin havde været fysisk og verbalt voldelige og havde tvunget hende til at være nøgen til en kropsvisitering.

Farghadanis sag var et populært emne og blev fulgt nøje på sociale medier i Iran og især efter hendes løsladelse, da flere aktivister blev idømt fængselsstraf omkring samme tid som Farghadani og med sin befrielse markerede det, det første skridt mod pressefrihed og muligheden for frit at kunne ytre sig.

Flere, der fulgte sagen var den internationale menneskerettigheds organisation og Pulitzer Prize vinder tegneren Ann Telnaes, hvor hun i en tweet opfordrede til årvågenhed for at sikre Farghadanis løsladelse. Og denne tweet fra Den Internationale Kampagne for Menneskerettigheder i Iran.

Læs mere her:Global Voices

Atena Faraghdani er blevet befriet


Foto: IranHumanRights