Konservative islamister blokerede vejene i flere større byer i Pakistan, efter landets højesteret havde besluttet at frifinde en kristen kvinde, der i årevis har siddet på dødsgangen. Hun blev i 2010 kendt skyldig i blasfemi i en opsigtsvækkende sag.
Kvinden, den 53-årige Aasia Bibi. er en fattig, kristen landbrugshjælper og mor til fem, der kommer fra en landsby i Punjab-provinsen.
I november 2010 blev hun dømt til døden ved hængning, efter at hun året inden havde været involveret i et skænderi med en gruppe konservative muslimske kvinder.
Kvinderne høstede bær sammen og hentede på et tidspunkt vand. Men de muslimske kvinder blev oprørte over, at en ikke-muslim rørte ved skålen med vandet.
Efterfølgende blev den kristne kvinde beskyldt for at have fornærmet islam og profeten Muhammed, fordi hun angiveligt skulle have kommet med en bemærkning om muslimernes sære regler.
Aasia Bibi har benægtet alle anklager. Men hun blev anholdt, fængslet og siden dømt til døden. En dom, som Pakistans højesteret altså omgjorde onsdag.
Khan: Protester rammer almindelige arbejdere
Pakistans premierminister, Imran Khan, advarer de religiøse grupper om ikke at reagere med vold i kølvandet på højesterettens afgørelse. Nogle af de mere konservative grupper har truet med at dræbe dommerne og angribe højesteretten samt landets magtfulde militær.
Med henvisning til de mange protester, der blokerede trafikken mange steder i Pakistan, sagde Khan:
”Hvis højesteretten ikke dømmer, som de ønsker, betyder det så, at de vil gå ud på vejene og lamme hele landet? Det er folket, det går ud over. Arbejderne, som afhænger af deres daglige lønninger. Hvordan skal de brødføde deres børn?”, spørger han ifølge avisen Dawn.
Han beklager det sprogbrug, han hører fra konservative muslimske grupper, der har rejst spørgsmål om hærchefens sande tro og opfordret til oprør blandt landets væbnede styrker.
”Hvilken regering kan fungere, når folk truer med at dræbe dommerne og gøre oprør mod hærchefen? Vi står i forvejen over for økonomiske udfordringer. Min regering og jeg har endnu ikke taget en fridag, vi kæmper konstant for at løfte folket op og forbedre forholdene for de svageste,” tilføjer Imran Khan, der blev valgt til Pakistans premierminister tidligere på året.
Amnesty: Blasfemilov bruges til forfølgelse
Amnesty International betegner højesterettens afgørelse som ”en milepæl” og ”en vigtig sejr for den religiøse tolerance i Pakistan”.
Organisationen beklager, at Aasia Bibi, der er mor til fem børn, sad fængslet på dødsgangen i næsten otte år i en sag, hvor der ikke var troværdige beviser mod hende.
”De folk, der talte hendes sag, blev truet og endda dræbt,” siger Amnesty Internationals vicedirektør for Sydasien, Omar Waraich, i en udtalelse.
”Dette var en sag, der blev brugt til at opildne vrede og voldelige grupper, til at retfærdiggøre drabene på to højtstående embedsmænd i 2011 og til at intimidere den pakistanske stat til at underkaste sig,” siger Omar Waraich.
”Nu må der sendes et tydeligt signal om, at blasfemiloven ikke længere vi blive brugt til at forfølge Pakistans religiøse mindretal, der har lidt gennem længere tid”.
Amnesty International kritiserer den pakistanske blasfemilov for at være alt for bred, ukonkret og svag. Loven er blevet brugt mod religiøse mindretal, til personlige hævntogter og som begrundelse for vold.
Ofte er der tynde beviser – eller slet ingen beviser – i de sager, hvor en anklaget kæmper for at bevise sin uskyld. Samtidig er det ikke usædvanligt, at grupper af vrede og voldelige yderliggående islamister forsøger at bruge sagerne til at true politi, vidner, anklagere, forsvarere og dommere, lyder det fra Amnesty International.