Statsminister Mette Frederiksen (S) tager i morgen (torsdag den 2. marts, red.) til Israel for at drøfte mulighederne for et tættere samarbejde om Covid-19 og vacciner med premierminister Benjamin Netanyahu.
“Israel er det land i verden, som er absolut længst fremme i kampen mod Covid-19, når det handler om at udrulle vacciner. Israel er også interessant, når det gælder udvikling af vacciner og behandlingsmetoder,” forklarer Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.
Israel har et medansvar for vaccinemangel
Nuvel, men Israel – eller rettere skiftende regeringer i landet – er også kendt/berygtet for andet end at være hurtig med vaccinerne. Israel er også internationalt – inklusive af Danmark – kritiseret for besættelsen af Vestbredden og for blokaden af palæstinenserne i Gaza, og det skal statsministeren naturligvis sætte på dagsordenen under mødet med sin israelske samarbejdspartner. Faktisk er der en helt aktuel og påtrængende grund til at tage bladet fra munden, og det er palæstinensernes manglende adgang til corona-vacciner.
Denne mangel på vacciner har Israel et medansvar for som besættelsesmagt. Det fremgår med al tydelighed af Geneve-konventionen, og det har Mette Frederiksens udenrigsminister bekræftet i et folketingssvar den 5. februar.
Alligevel har kun nogle få tusinde palæstinensere indtil videre fået stikket, mens over halvdelen af israelerne er vaccineret første gang, og premierminister Netanyahu er begyndt at sende overskydende vacciner til allierede lande som Ungarn, Honduras og Tjekkiet som en del af et vaccine-diplomati.
Som min kollega med ansvar for vores arbejde på Vestbredden og i Gaza, Ibrahim Ibraigheth, udtrykker det: ”Det er endnu et eksempel på, at den israelske regeringer nægter at leve op til sine forpligtelser som besættelsesmagt.”
Netop nu stiger smittespredningen på Vestbredden, og ligesom i Gaza er sundhedsvæsenet under voldsomt pres, i takt med at et stigende antal patienter har brug for intensiv behandling. Omkring 62 procent af respiratorerne til rådighed for det palæstinensiske selvstyre er i brug, hvilket er en ny rekord siden pandemiens udbrud. På Vestbredden er næsten 86 procent af sengepladserne optagede.
Med 50 procent af befolkningen vaccineret har Israel kunnet genåbne samfundet, mens de palæstinensiske områder fortsat er i lockdown – inklusive skolerne.
Sig det højt og offentligt!
Samtidig har Israel gjort sit yderste for at blokere for palæstinensernes adgang til vacciner fra andre lande. Det palæstinensiske selvstyres forsøg på at sende doser af den russiske Sputnik-vaccine beregnet til læger og sygeplejersker i corona-krisens frontlinje er blevet blokeret af Israel som led i den belejring af Gaza, som Israel har opretholdt siden 2007.
Hvis statsminister Mette Frederiksens besøg i Israel ikke skal ende som en blåstempling af Israels besættelse/blokade af palæstinenserne og af den israelske regerings aktuelle vaccine-apartheid, skal hun sige fra og påtale over for Netanyahu, at han blæser på sine forpligtelser over for palæstinenserne. Mette Frederiksen skal opfordre Israel til, at der straks sker en udrulning af vaccinationsprogrammet på linje med udrulningen i Israel, og statsministeren må meget gerne sige det højt og offentligt, så omverdenen også kan høre det.
Det vil være et klart og negativ brud med Danmarks – og Socialdemokratiets – politik i forholdet imellem Israel og Palæstina, hvis Mette Frederiksen kun vender tilbage med en aftale om, at Danmark eventuelt skal købe overskydende vacciner fra Israel til brug i Danmark uden at sikre sig, at det ikke sker på bekostning af udsatte borgere og sundhedsarbejdere i de besatte områder.
Tim Whyte er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.